Ați primit răspunsul la cererile de compensații pentru energie? Sunteți nemulțumiți de sprijinul modest oferit de stat sau chiar de absența acestuia? Să discutăm deschis despre una dintre cele mai mari vulnerabilități ale Republicii Moldova: sectorul energetic.

 

30 de ani de dependență de gazul rusesc

Timp de 30 de ani de independență, Republicii Moldova nu s-a preocupat niciodată serios de asigurarea independenței sale energetice.  A fi la degetul mic al Rusiei și a depinde în exclusivitate de gazul  rusesc a fost mult mai simplu pentru toate guvernările de până acum, decât a căutat alternative sănătoase pentru a ieși de sub controlul energetic al Moscovei, transmite tv8.md.

Asta chiar dacă și comuniștii, în frunte cu Vladimir Voronin, au simțit pe propria piele biciul energetic al Rusiei.  Refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak în 2003 și apropierea de UE în anii următori a dus la creșterea semnificativă a prețurilor la gazele rusești. Gazul de la Moscova, ajunsese atunci la același preț ca cel de la Paris.

În 2011, în timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, Gazprom a presat Moldova să renunțe la reformele pro-europene în schimbul menținerii unui preț favorabil la gaze. Moldova a refuzat, iar Gazprom a majorat din nou prețurile la gaze. Totuși, cel mai bine, crizele energetice le-am resimțit începând cu 2021, când relațiile dintre Chișinău și Moscova au ajuns la cuțit.

Citește mai departe pe tv8.md.

Distribuie articolul: