Ei uimesc prin dialect și prin hărnicia lor, iar noi nu ne mai mirăm să-i vedem în cap de listă oriunde în lume. Mă refer la studenții basarabeni, iar aici vin cu un exemplu foarte elocvent - Ecaterina Cicala, absolventă de medicină generală la Universitatea „Transilvania” din Brașov, șefă de promoție... Să vă spunem și despre note? Cred că media de absolvire 9,54 spune totul. Ea însă, Ecaterina, are multe de spus: de la cum a ales medicina, declarând în adolescență că nu „se va atinge de ea” și până la frumoasa experiență de studenție la Brașov - unul dintre cele mai frumoase orașe de munte din România.

Ecaterina, te rog să te întorci în timp și să ne povestești de ce și cum ai ales, absolventă de liceu, o facultate de medicină în România?

Crescută într-o familie de medici, nu îmi imaginam viața altfel decât cea pe care o aveam: dimineți somnoroase când tata încerca sa-mi prindă codițe pentru că mama încă nu s-a întors din gardă, întreg arsenalul de manevre pentru depistarea apendicitei la orice durere de burtică, „urcă pe scaun și spune AAA” la orice durere în gât… (zâmbește). După o lungă perioadă de negare, din extrema „Eu nu voi fi medic niciodată!” am ajuns să înțeleg că, de fapt, îmi doresc să fac medicina. Alegerea am făcut-o în favoare României pentru că, în acel moment, pentru mine era important să mă aflu într-o țară în care să-mi vorbesc limba și să mă simt aproape sufletește de oamenii care mă înconjoară.

ecaterina 4

Cum au fost acești ani, din punct de vedere al studentei Ecaterina Cicala?

Acești șase ani i-aș caracteriza ca fiind cei mai plini ani de până acum. Au fost plini de sens, întrucât eram conștientă de calea pe care mi-o clădește facultatea. Au fost plini de muncă, având în față scopul de a fi mai bună decât ieri. Au fost plini de călătorii în Romania și în afara ei. Această țară din păduri și munți merită vizitată și te face să te îndrăgostești din nou de natură. În cadrul facultății, am avut oportunitatea de a participa la 2 programe Erasmus, petrecând câteva luni minunate în Polonia și în Grecia. Nu în ultimul rând, acești ani au fost plini de suport și dragoste din partea celor mai apropiați oameni din viața mea.

ecaterina 3

Ai simțit vreodată avantaje sau dezavantaje a faptului că vii din Basarabia? A influențat asta cumva atitudinea colegilor sau a profesorilor?

 Nu cred că pe parcursul facultății m-a influențat în vreun fel faptul că sunt din Basarabia. Colegii de care am avut parte au fost nespus de primitori chiar din primele zile. Pe parcursul acestor șase ani am întâlnit oameni cu un interes deosebit pentru Basarabia, alimentat, probabil, de diferențele atât culturale, cât și de dialect pe care le avem. Nu cred că o să uit vreodată fața îngrozită a unui prieten care nu înțelegea de ce unui lucru atât de draguț cum este leagănul noi îi zicem „scrânciob” (râde). Profesorii au fost foarte obiectivi din acest punct de vedere, nefăcând nici o diferență între studenții din Romania sau cei veniți din alte țări.

ecaterina 2

Povestește-ne despre calea pe care ai ales-o în medicină și de ce anume acest domeniu?

Am ales să fac medicină generală pentru că e vastă, plină de logică și de chestii încă nedescoperite. O să-mi permit să parafrazez gândul unui profesor din facultate, care zice că medicina e ca un puzzle: aduni piesă cu piesă, le pui la locurile potrivite și faci un pas înapoi să înțelegi întreg tabloul.

Cum ai ajuns să fii numită șefă de promoție?

N-am perceput niciodată facultatea drept o competiție, de aceea am fost plăcut surprinsă când la unul din ultimele cursuri am fost anunțată că sunt șefă de promoție și urmează să particip la gala organizată de Rectoratul Universității „Transilvania”. Pe de altă parte, notele pe care le-am primit pe parcursul anilor de studii, în viziunea mea, nu sunt altceva decât un amestec de muncă și noroc în proporții variabile. Rămân fidelă afirmației că adevăratele examene ne așteaptă dincolo de pereții universităților și merită să ne afirmăm acolo.

ecaterina 5

Cum îți vezi viitorul și, cel mai important – unde?

Momentan aș putea spune că îmi văd viitorul din punct de vedere profesional ușor blurat, aflându-mă într-o perioadă în care mă așteaptă niște decizii importante. Unde? Cred că medicina de calitate se poate practica oriunde, contează dorința omului.

Te-ai întoarce în Republica Moldova pentru a profesa medicina?

Cred că este o întrebare capcană. Îmi pune în discordanță creierul și inima. Acum cred că totuși nu.

ecatreina 22

Foto: facebook.com