Svetlana Karahan a transformat pasiunea sa pentru portul popular într-o afacere de succes. Moldoveanca stabilită de mai bine de 13 ani în București coase blănuri, rochii, paltoane și modele de batiste, exact ca în secolele trecute, după o tehnică specială. Lucrează săptămâni în şir la o singură piesă vestimentară, iar toate etapele sunt efectuate manual, doar cu motive autentice. În acest mod, artista handmade susține că își alină dorul de casa părintească.

„Sunt originară din satul Topala, raionul Cimișlia. În 2009 am plecat la studii în București și am rămas aici cu traiul. Sunt designer vestimentar din 2014, iar totul a început de la ideea de a face ceva pentru mine. Și așa cum în familia noastră, mătușa tatălui meu cosea tot felul de perne, plapume cum era înainte la sat, probabil mi-a insuflat încă de mică, pasiunea pentru domeniul handmade. Cu anii, această dragoste față de frumos a crescut într-o afacere, iar creațiile mele sunt recunoscute în toată Europa ( Austria, Franța, Italia , Germania)”, a spus Svetlana.

 

Piesele vestimentare cusute de Svetlana Karahan impresionează prin modele unice:

“În fiecare creație se află un sentiment, un gând bun pentru Moldova”

„Iubesc tot ce tine de tradițional și plecând de acasă, am avut mereu un dor sfâșietor în suflet, de familie, casa părintească, de țară. Am încercat să alin acest dor prin îmbinarea tradiționalului moldovenesc cu cel românesc și cel rusesc, realizând piese vestimentare veritabile, de calitate”, povestește artista handmade.

Multe dintre broderiile aplicate pe creațiile sale au fost cusute şi ţesute de bunicile şi străbunicile noastre:

„Aproape 8 ani am cusut multe frumuseți pentru femeile de acasă, m-au ales pe mine pentru că le-au plăcut modelele, s-au regăsit cumva în ceea ce eu creez. Asta mă bucură mult și cumva îmi dă putere să merg mai departe. Poporul moldovean are iubirea de țară, iar oriunde am pleca, sângele apă nu se face. De Moldova îmi este dor neîntrerupt, nu cred că există moldovean plecat în străinătate care să nu vrea să se întoarcă”, a mai adăugat Svetlana.

Își dorește ca tradiţia portului popular să nu se piardă, de aceea încearcă să iasă în evidență de fiecare dată cu modele unice și pe placul fiecăruia. Cea mai scumpă creație a costat câteva mii de euro, fiind scoasă la licitație cu scop caritabil.

„Au fost 2 rochii tradiționale, cusute manual, pe care le-am donat și s-a făcut o licitație. Una a costat 2.000 de euro și alta 5.000 de euro. Toți acești bani i-am donat la construirea unui centru care se ocupă cu analize gratuite pentru copii și femei care nu își permit acest lucru”, menționează Svetlana.