Școlile din America nu pun mare accent pe vestimentație sau pe distracție, în schimb, își încurajează copiii să-și urmeze visele. Așa cum în Moldova tinerii sunt educați cu disciplina, iar stresul obținut de la examenele de BAC mai nu îi bagă pe unii în speriați, Vera Zadoinov, fiica avocatei Violeta Gașițoi, a reușit să absolvească liceul din California cu brio. A fost în culmea fericirii să poarte roba și să își facă planuri mari în continuare. Nu i-a trebuit mult timp ca să se adapteze la noul sistem de învățământ.

„Dacă ești activ la lecții, participi la activități, nota finală devine mai mare. Profesorii sunt foarte prietenoși, te îndrumă cum să obțină succes, vorbesc pe diverse teme sociale, chiar în afara obiectului de studiu. În Moldova era foarte strict”, spune Vera Zadoinov.

Tânăra este fiica Violetei Gașițoi, avocata care a luptat 20 de ani pentru drepturile omului în Moldova: Acum ea și familia ei se bucură din plin de oportunitățile pe care le oferă SUA. Susțin că viața dincolo de ocean este cu mult diferită decât și-ar fi imaginat, iar această experiență o demonstrează și sistemul de învățământ, la care a trebuit să se adapteze Vera și sora ei, Nelly. Pentru elevii din alte țări, care sunt înscriși la un nou ciclu de învățământ, statul american le pune la dispoziție toată informația necesară, iar suplinirea diferențelor de studii se efectuează pe parcursul anului.

„Cărțile le poți ține în dulapul școlii, nu este neapărat să le iai acasă, la orele din Moldova trebuia să citim din cărți, aici informația se prezintă doar prin power-point. Fiecare profesor povestește și din experiență, aici nu ești stresat că vorbești la lecție sau mergi acasă nervos”, explică Vera Zadoinov.

Vera a absolvit o școală publică, iar asta înseamnă că toate cheltuielile pentru studii sunt acoperite de către stat. Despre cadouri, flori sau fondul școlii – nici pomină. 20 de dolari i-a costat pe părinții Zadoinov să-și dea cei doi copii la școală. În plus, comunicarea cu profesorii este on-line, părinții sunt notificați despre reușitele copilului prin poștă sau e-mail.

Și Nelly, fiica mai mică care a mers în clasa a patra, este impresionată de modul în care profesorii interacționează cu elevii. Deseori, copii sunt tratați de la egal la egal cu profesorul, astfel, dezvoltându-se individualitatea copilului și libertatea de exprimare. Copii nu se tem să greșească, pentru că mereu li se spune că vin la școală să învețe, respectiv e firesc să facă greșeli.

„Îmi place mult în SUA, pentru că copiii sunt foarte prietenoși, se joacă, sunt fericiți, te ajută, dar în Moldova profesorii țipau la noi, ne numeau urât, dar aici te încurajează mult”, spune Nelly, fiica mai mică.

Dacă părinții ar fi în putere să schimbe ceva în sistemul de învățământ din Moldova, atunci principala schimbare ar fi atitudinea și comportamentul profesorilor față de modul de predare, ceea ce i-ar motiva pe elevi să iubească obiectul de studiu, dar să nu se teamă că va primi o notă proastă.

„Aș face o schimbare în comportamentul elevilor și a profesorilor. Aș revizui curricula claselor primare, este prea complicată, iar copiii nu au timp pentru odihnă. Aici în SUA este o regulă, week-end-ul este liber pentru familii. De la cel mai sărac, la cel mai bogat, studiile sunt accesibile”, afirmă Violeta Gășițoi.

Distribuie articolul: