Părerea populară este că nutriția și exercițiile fizice sunt la fel de importante atunci când încerci să slăbești. Nu există nicio îndoială că ambele sunt de o importanță vitală pentru o sănătate bună, dar au greutate egală atunci când vine vorba de pierderea în greutate? De fapt, toate exercițiile din lume nu te vor ajuta să slăbești dacă alimentația ta este neregulată. 

Știi senzația, când ieși în oraș și niște cheltuieli aici sau acolo parcă nu-s mare lucru? Apoi arunci un ochi pe extrasul cardului și suma totală a cheltuielilor este dureros de evidentă? Așa este cu caloriile, grăsimile, sodiul și alte substanțe nutriționale, dar aceste lucruri sunt mult mai dificil de detaliat și de urmărit decât banii. Rezultatul final este că mâncăm mult mai mult decât trebuie… chiar și atunci când ținem dietă.

„Pacienții ce țin o dietă alimentară subestimează în mod serios porțiile, în special pentru cereale și carne”, spune autorul cărții „Eat Your Way to Happiness”, Elizabeth Somer, pentru un articol marca Web.md. „Mănâncă prea multe alimente procesate care sunt bogate în calorii, grăsimi, sare, zahăr și sărace în fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți. Mănâncă mult prea puține fructe și legume proaspete și, atunci când le mănâncă, le aleg pe cele mai proaste, cum ar fi cartofii, salata iceberg, sucul de mere etc.”

„Există un milion de motive pentru care cei care țin o dietă eșuează, iar motivele variază de la o persoană la alta”, explică Elizabeth. „Oamenii mint despre ceea ce mănâncă, subestimându-și aportul de calorii cu aproximativ 700 până la 800 de calorii pe zi.” Exercițiile fizice sunt, de asemenea, interpretate greșit de o mulțime de cei care țin dietă. „Ei cred/spun că fac mult mai mult exerciții decât fac cu adevărat”, explică experta.

Vestea bună este că toate aceste calcule greșite sunt gestionabile cu puțin efort. În primul rând, trebuie să fii sincer cu tine însuți. Chiar faci exerciții atât de grele pe cât crezi că faci? Dacă nu, intensifică planul de antrenament. În continuare, experții susțin renunțarea la alimentele procesate pentru alimente reale, integrale. Somer sugerează să dedici cel puțin 75% din dietă unui meniu bogat în fructe și legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, nuci, produse lactate fără grăsimi și fructe de mare. „Încarcă cel puțin trei sferturi din fiecare farfurie cu plante colorate”, sugerează Somer. „Adu mâncare cu tine în oraș sau la oficiu, ca să nu fii tentat de localuri și automatele cu snack-uri.”

Nu există un plan unic pentru nutriția celor care vor să piardă greutate. „Trebuie să concepi o dietă cu care să poți trăi toată viața, nu o soluție rapidă care duce întotdeauna la recâștigarea în greutate”, spune Somer. „Respectă-te și iubește-te pentru a-ți hrăni corpul numai cu alimente care îl vor alimenta și hrăni, nu cu alimente care subminează sănătatea.” Așadar, întreabă-te, fă niște cercetări și găsește un plan sănătos, susținut de un medic, care să te atragă. Va fi greu? La început, da. Orice schimbare majoră a stilului de viață este de obicei. Merită? Cu siguranță!

Distribuie articolul: