Niciodată alimentația nu este mai importantă decât în copilărie. Mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și, pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea. Care sunt regulile care trebuie respectate?

Copiii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați în 3 mese principale și 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic și se umple rapid. El va alege instinctiv produsele concentrate în calorii – brânzeturi, spre exemplu, și va evita legumele. Este normal!

Până la 5 ani, tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat. De aceea, evitați cerealele integrale și fibrele în exces. Dați copiilor pâine albă și legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile și riscul de intoleranțe digestive.

Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săptămână. Copiii trebuie să bea lapte integral, grăsimea din lapte, unt și brânzeturi asigură aportul de acizi grași și vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos.

Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursă de calciu și vitamina D pentru un copil. Sucul de fructe consumat în exces predispune la obezitate infantilă și atacă smalțul dinților.

Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumătate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.

Zaharul nu hrănește, predispune la îngrășare și dezvoltă preferință pentru gustul dulce. Apelați la fructe, plăcinte, înghețată și deserturi pe bază de lapte. Sunt cele mai sănătoase deserturi.

Creșterea în greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar în înalțime câștigă peste 4 cm pe an. Pentru a susține aceast ritm, alimentația trebuie să fie variată.

Până la 5 ani, porția corectă pentru un copil este jumătate din porția unui adult. După această vârstă, porția va crește la 2/3 din porția adulților. Copiii nu pot și nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp.

Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții și supărării. Copiii nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce.

Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd în casă. În familie, evitați produsele ultra procesate. Respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună. Educația alimentară se face în copilărie!

Sursa: protv.ro

Distribuie articolul: