Dianna Ballerini e femeie de afaceri, o mămică modernă și așa își crește și copii - liberi în gândire și acțiuni. Iar dacă băiatul mai mare intră ușor în vârsta adolescenței și nu mai acceptă așa de ușor să fie temă de discuție sau imagine de poză, micuța Iris, căreia Diana i-a dedicat și un blog, ne cucerește zâmbetul și admirația aproape zilnic.

Într-o postare mai recentă pe blogul ei, Diana povestește despre cum a ales numele fiicei sale, Iris: „Cum tatăl ei e din Florența și în acea perioadă eu eram în vizită acolo, florile de iris înflorite acolo m-au inspirat! Așa mi-a venit ideea cu acest nume, am citit informații despre semnificația lui și chiar am ajuns la concluzia că este un nume deosebit. Acest nume mă inspiră foarte mult și sper că îi va purta noroc. În Florența este chiar o grădină, doar cu iris, iar dacă aveți ocazia să vizitați Florența în luna mai, neapărat vizitați această grădină spectaculoasă. Și în Moldova există o grădină de iris, și surpriză, este chiar grădină fetiței noastre”, scrie mămica.

Am rugat-o pe Diana Ballerini să ne ofere câteva idei pentru care sunt cartea sa de bază în educația copiilor:

Copiii ar trebui singuri să își facă alegerea: cu ce să se joace, ce să mănânce sau cu ce să se îmbracă. Dacă e bine și pentru tine ca mamă – bucură-te. Dacă fac o alegere greșită – trebuie ghidați, dar nu impuși.

Eu îi las să se joace cu orice, chiar și foarfece atât timp cât sunt supravegheați. Copiii mei niciodată nu au pus lucruri periculoase în gură, cum ar fi pastilele sau alte mărunțușuri de genul. Ideea că ele stau mereu la vedere și niciodată nu le-a trezit curiozitate.

Las copiii să guste din toate. Este tot un principiu legat de alegere, dar și de alimentație. Pentru mine nu există ceva interzis. Noi mâncăm sănătos, ok – deci nimic nu le poate dăuna. Poate mulți vor fi contra, dar mai bine le dau eu cu măsură decât să mănânce pe ascuns.

Ballerini

Implic ambii copii în tot ce facem! Cel mare deja e de mare ajutor deseori, iar Iris e încântată să se joace cu aluatul sau să mestece în salată. Așa explorează și așa cunosc lumea.

iris 3Nu am închis granițele și nu ne-am făcut limite, având copil mic. Am călătorit cu ambii copii de mici, și cu mașina, și cu avionul – și la distanțe mici, și la distanțe mai mari – cred că așa i-am călit, iar pentru noi asta e o normalitate.

Încercăm să le creăm amintiri. Acestea se memorizează în creierașul lor și asta își vor aminti despre copilărie – încercăm să facem din fiecare moment sărbătoarea lor și să le oferim emoții – nu neapărat lucruri materiale.

Micuța Iris e o fashion-istă pentru că mie așa îmi place, iar ea nu protestează. Dacă era un copil care protestează la îmbrăcare – nu mai insistam. Ea însă știe deja să aleagă și cochetează extraordinar cu oglinda sau camera.

Copiii sunt florile vieții. Da – așa se spune și așa este. Încercăm să le oferim totul pentru o dezvoltare bună, armonioasă și cognitivă. Nu pretindem a fi părinții perfecți, dar ne străduim să fim părinții care dau un exemplu bun de hărnicie și comportament – copiii ce văd – asta fac!

Foto: Arhivă de familie

Distribuie articolul: