La 27 octombrie, Fundația elvețiană „Terre des hommes” Moldova a organizat un dialog deschis despre fenomenul migrației, în contextul părinților care pleacă la muncă peste hotare și relația acestora cu copiii care rămân acasă. De asemenea, au fost trecute în revistă stereotipurile sau prejudecățile pe care le are societatea față de părinții care pleacă și copiii care rămân în așteptarea lor.

Discuția a fost moderată de psihologul Tatiana Turchină, care a animat atmosfera încă din startul evenimentului cu un joc interactiv, care a adus zâmbete pe fețele celor prezenți la eveniment.

A urmat prezentarea filmului animat autohton „In Exile”, alături de regizorul acestuia, Alexandru Kurilov, care spune că filmul are un caracter motivațional și speră să ajungă la inimile tuturor. Publicul a urmărit cu atenție filmul. Producția animată care prezintă povestea unui băiețel, a stârnit un val de emoții ce balansau între durere și bucurie, așa cum a mărturisit unul din spectatori. A urmat un set de întrebări, pe care le-a lansat doamna psiholog Tatiana Turchină și care au avut menirea de a sublinia mesajul filmului. Prezentă la eveniment, șefa adjunctă a Biroului Relații cu Diaspora, Liuba Vâlcov, a menționat în mod special lipsa de comunicare în cazul acestor copii și s-a referit mai cu seamă la relația cu părinții.

Ulterior, s-a vorbit despre necesitățile acestor copii, moment în care publicul s-a implicat și mai activ în discuție. Invitații au menționat faptul că în cele mai multe cazuri, acești copii nu trec în mod firesc prin toate etapele copilăriei sau ale adolescenței și se maturizează prea devreme. Astfel, ei au mare nevoie de siguranță psihologică și emoțională, care le-ar asigura o copilărie fericită.

Printre invitații serii a fost și Aliona Gherghelijiu, autoarea cărții ”Pe aripile destinului”. Lucrarea abordează subiectul migrației, văzut prin ochii autoarei, care și-a dorit să spargă stereotipurile prin propriul caz fericit.
Fondatoarea comunității UpGrade în Educaţie, Victoria Coroban, a menționat câteva momente delicate prin care trec copiii ai căror părinți muncesc în străinătate. Printre acestea, sunt percepțiile greșite ale societății, de cele mai multe ori legate de faptul că acești copii sunt „niște răsfățați”. Cât despre părinții acestora, față de ei se construiește adesea, tot de societate, o atitudine negativă, frecvent asociată cu invidia. În aceeași ordine de idei, de cele mai multe ori, copiii își pierd motivația de a studia, pentru că preiau modelul părinților și își doresc același destin și anume munca în străinătate.

Participanții la dialogul public „Familii fără hotare” au primit materiale informaționale ce au menirea de a susține o relație sănătoasă dintre părinții și copiii afectați de fenomenul migrației.

Evenimentul a avut rolul de a susține campania de informare „Familii fără hotare”, parte a proiectului „Protecția copilului în contextul migrației părinților”, implementat de Terre des hommes Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.

Mai multe detalii despre campanie, precum și setul întrebări/răspunsuri legate de subiectul migrației, găsiți pe site-ul: www.farahotare.md