„Tekwill în fiecare școală” este o ințiativă ce oferă cursuri extra-curriculare, având scopul să dezvolte abilitățile copiilor, pentru a fi mai pregătiți pentru profesiile de mâine. Programul prevede dezvoltarea mai multor conținuturi gratuite pe domenii prioritare accesibile tuturor instituțiilor de învățământ secundar general din Republica Moldova.

„Tekwill în fiecare școală” își propune transformarea educației din RM, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea în procesul de predare și învățare din cadrul instituțiilor de învățământ a noilor metodologii: învățarea mixtă („blended learning”) și clasa inversată („flipped classroom”).

„Transformarea educației este un angajament comun, care poate fi realizată doar cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități. Iată de ce le aduc sincere mulțumiri companiilor, cetățenilor din țară și din diasporă, dar și partenerilor externi pentru susținere, grație căreia vom crește capitalul uman al țării noastre. Proiectul conține lecții orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității, gândirii critice, abilităților de comunicare interpersonală și a spiritului de echipă, oferindu-le elevilor competențele necesare pentru a aplica în mod interactiv concepte științifice, inginerești și antreprenoriale”, a menționat directoarea Proiectului Tekwill, Ana Chirița.

Beneficiarii vor avea acces la câteva cursuri:

 • Programarea algoritmilor în C/C++
 • Inteligența artificială
 • Proiectarea și Dezvoltarea Web
 • Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile
 • Design Grafic
 • Video Storytelling
 • Inteligența emoțională
 • Antreprenoriat.

Cursurile pot fi studiate în mod individual, cât și ghidate de un profesor în timpul orelor, prin introducerea acestora ca discipline opționale. Lecțiile sunt prevăzute pentru elevii cu vârste cuprinse între 13-19 ani.

Fii parte a programului pilot

„La prima etapă, în cadrul programului pilot, vor fi selectate 30 de instituții de învățământ, primele din țară care vor putea oferi elevilor oportunitatea de studia discipline opționale, iar profesorilor – un program complex de dezvoltare profesională continuă, inclusiv integrarea unor metodologii inovative de predare și învățare în clasă. Îi invităm pe toți să-și înregistreze instituția de învățământ în programul pilot „Tekwill în fiecare școală” și să devină parte a comunității de școli TEKWILL!”, a declarat coordonatoarea proiectului, Tatiana Alexeev.

În anul academic 2020-2021 urmează a fi pilotate următoarele cursuri:

 • Programarea algoritmilor în limbajul C/C++
 • Proiectarea și dezvoltarea Web
 • Design Grafic

Fiecare curs va cuprinde 34 de lecții, ceea ce va permite studierea acestora în decursul a unui an academic, câte o lecție pe săptămână. Lecțiile includ resurse educaționale de tip text digital, lecție video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final.

Cadrele didactice din instituțiile selectate vor beneficia de instruiri gratuite în cadrul unui program de Formare Continuă. Cei interesați de acest subiect, pot afla detaliile despre selecție și dosarul de participare aici.

Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Distribuie articolul: