George Simion și Nicușor Dan, la dezbaterea prezidențială de la Euronews Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

George Simion și Nicușor Dan s-au confruntat peste patru ore în prima dezbatere electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați s-au contrat pe mai multe teme, precum sprijinul acordat Moldovei, ajutorul către Ucraina, dar și starea sistemului de sănătate din România. Dezbaterea a avut loc la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Dezbaterea electorală s-a încheiat după peste patru ore. Cei doi candidați și-au strâns mâna.

 „Ce părere aveți despre PSD”

Dan: Vreau să mă întorc la economie că asta îi doare pe români. Vreau să vă întreb – acum 2-3 săptămâni pentru un public ați spus că firmele străine fură bogăția țării, ieri pentru alt public ați spus că vreți să vină firmele străine, ați spus ieri Călin Georgescu, astăzi nu. Pe care George Simion să-l cred?

Simion: Am susținut și acum trei săptămâni și ieri aceeași chestiune. Toate companiile străine sunt binevenite în România cât își plătesc taxele corect. Legat de naționalizare, ne dorim să răscumpărăm pachetul majoritar la Petrom. Ceea ce am susținut legat de Călin Georgescu, susțin în continuare. Dacă va fi dorința lui să fie premier, nu am vorbit, eu îl nominalizez.

Simion: Ce părere aveți despre PSD?

Dan: PSD este partenerul dvs. în multe consilii județene. Domnul Simion, dvs. spuneți că sunteți antisistem, dar sunteți în sistem. Diferența între noi este că eu nu pretind că sunt și sistem și antisistem. Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, de un guvern minoritar, că nu avem nevoie de haos și că vreau să fac un guvern cu partidele pro-occidentale. Dar nu voi pretinde când fac asta că sunt anti-PSD ca dvs.

Întrebare: Mai mulți adversari v-au reproșat stilul mai lent de a lua decizii. Cum vă veți ocupa ca președinte?

Dan: Vă asigur că deciziile care trebuiau luate foarte repede au fost luate foarte repede. Ne evaluează oamenii prin vot. Sunt lucruri care necesită o analiză. Cel mai important lucru ca consum de timp a fost dezvoltarea urbană a Bucureștiului și aici am pus capăt unui lung șir de ilegalități fără sprijinul autorităților centrale.

Întrebare: Ați mers la vot cu Călin Georgescu, susținător al Mișcării legionare interzisă în România. De ce vă afișați cu o persoană care promovează cultul unei mișcări genocidare?

Simion: E o întrebare vădit tendențioasă. Georgescu trebuia să fie președintele României și sistemul și-a bătut joc de opțiunile românilor. Voi merge până la capăt pentru respectarea dreptății. Diferența față de mulți alții este că eu le pot înfăptui cu echipa din care fac parte.

Întrebare: Cum vă poziționați la aprecierile domnului Georgescu față de mișcarea legionară?

Simion: Curiozitatea a mâncat pisica. Nu pot face alte aprecieri decât cele din legile țării, Constituție și tratatele internaționale din care facem parte.

Dan: „Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan prim-ministru”

Întrebare: Aveți nevoie de sprijin politic, cu cine faceți majoritate în Parlament, cu cine faceți guvern și pe cine nominalizați premier?

Simion: Când nu este o majoritate parlamentară, președintele face o nominalizare care să obțină o majoritate. Vizez un guvern de uniune națională. Sunt mulți oameni care vor să sperie românii, să obțină voturi prin teamă. Trebuie să încetăm această politică din perioada Covid de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace. Voi nominaliza un român care dorește pacea. Nu voi face o nominalizare ci un guvern de largă majoritate care să scoată România din crizele suprapuse.

Dan: Președintele va nominaliza prim-ministrul. Am trecut o etapă, Ciolacu nu mai este la Palatul Victoria. Vreau un guvern cu cele patru partide pro-occidentale și minoritățile naționale. Vreau o persoană care a dovedit că știe să facă reforme, care a dovedit că are viziune de dezvoltare. Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan, dar nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea. Imediat după preluarea mandatului voi chema la discuții cele patru partide și minoritățile naționale.

Simion: Indiferent de rezultatul alegerilor din 18 mai, este bine să îi spunem domnului Nicușor Dan că ar trebui să se consulte cu toate formațiunile votate de români. Asta înseamnă democrație. Asta înseamnă respect pentru popor.

Dan: V-am spus că deprecierea leului, căderea bursei, faptul că românii vor plăti rate mai mari este din cauza haosului pe care îl proiectați.

Simion: Genul acesta de manipulări și nivelul unde duc Dan, Iohannis și camarila din spatele lor este elocventă pentru mine și cred că poporul român este mult mai deștept indiferent cum a fost umilit prin anularea alegerilor. Sunt niște puciști care își vor găsi sfârșitul politic după 18 mai.

Întrebare: Cum veți reduce decalajul între zone sărace și dezvoltare?

Simion: Prin investiții în județe. Țara noastră este bogată și trebuie să exploatăm resursele noastre, să investim în agricultură și turism. Adunăm toată bogăția la București și uităm de jumătate de țară. Fără să fim suverani, să avem un sector energetic care să permită industriilor conexe să aducem plus valoare nu vom rămâne decât biata colonie care suntem azi.

Dan: Trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu ce este economia astăzi. Dacă dăm exemplul Bucureștiului, cineva care locuiește în Târgoviște să aibă un tren de mare viteză ca să beneficieze de prosperitatea care este în marile centre universitare. Mulți români au plecat pentru că economic România nu a ținut pasul cu ce puteau oferi statele din vestul Europei. Prin schemele de ajutor pe care statul le face trebuie să dezvolte ecosisteme care să dea venituri bune oamenilor. Am avut nenumărate scheme de ajutor în agricultură care s-au încheiat la jumătate și nu au ajutat românii.

Simion: Jumătate din România este lăsată de izbeliște. Trebuie să folosim întregul teritoriu al țării pentru a genera dezvoltare și prosperitate. Vom avea cetățeni de prima mână și cetățeni lăsați în urmă.

Dan: „Dacă așa-zisul sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2?”

Dan: Dacă ați fi anti-sistem precum pretindeți nu l-ați fi pus pe listă pe George Becali care a furat teren de la statul român, pe domnul Chelaru condamnat pentru că a furat apartamente de la stat, nu l-ați fi pus pe Mugur Mihăescu colaborator al Securității, pe domnul Lasca condamnat pentru violențe, nu l-ați fi luat pe Petrișor Peiu consilierul lui Adrian Năstase. Dacă așa-zisul sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2? De ce în campania din turul 1 conturile de social media al meu și al lui Ponta au fost atacate și nu al vostru. De ce dosarul violului de la școala de vară continuă să treneze?

Simion: Domnul Nicușor Dan care merge în studiourile lui Dan Voiculescu își permite să spună minciuni despre colegii mei cu care mă mândresc. Mugur Mihăiescu nu a fost colaborator al Securității. Să vorbim de Matei Păun și rusianismul. A înșirat minciuni și marote. Dumnealui folosește, nu știu dacă prin Păun sau direct, boți. Eu așa sunt informat și foarte multe conturi de socializare au explodat în ultima perioadă. Marcel Ciolacu nu a dat niciun vot către AUR. Câștigătorul alegerilor din noiembrie a fost Călin Georgescu. Voi ați anulat alegerile cu Coldea și generalii din spatele tău, cu Klaus Iohannis. Nu mai merge să conduceți România prin frică.

Dan: Diferența între politicianism și politician sunt faptele. Ați aruncat cu vorbe.

Simion: Sunt mai bun ca dvs la aruncat cu vorbe!

Dan: Exact!

Simion: „Am revenit la cenzura din perioada comunistă”

Întrebare: Cum veți garanta libertatea presei?

Simion: Depinde ce fel de evenimente. Eu cred că este opțiunea fiecărei organizații să impună reguli. Noi nu ne-am dorit ca Antena3 să intre în sediul AUR, dar nu i-a împiedicat nimeni să relateze de afară. Eu cred că Antena3 este toxică dar nu voi cere niciodată oprirea emisiei cum s-a întâmplat ieri cu RTV. CNA este o rușine pentru liberatea de exprimare. Ce s-a întâmplat în ultimele luni, încercarea statului polițienesc de a cenzura jurnaliști și influenceri, nimeni nu dă voie unei rețele de socializare sau unui guvern să aplice cenzura. Articolul 30 din Constituție prevede respectarea libertății de exprimare și articolul nu este respectat. Am revenit la cenzura din perioada comunistă.

Dan: Am venit în primărie, am găsit litigii ale fostului primar împotriva jurnaliștilor, am renunțat imediat la toate. Săptămânal am făcut conferințe de presă, absolut toată presa, și am răspuns la toate întrebările.

Dan: „Crede un aspirant la președinție că este în regulă să apară pe TikTok cu membri ai clanurilor interlope?”

Întrebare: Cum veți garanta independența justiției și creșterea încrederii publicului? Vă rog să vă referiți la termenele foarte lungi care fac actul de justiție să ajungă uneori inutil până se soluționează.

Dan: În primul rând, presiune pe parchete pentru ca activatatea lor să se preocupe de marea corupție. Astea sunt marile dosare ocolite în ultimii ani. Avem o problemă cu Inspecția Judiciară care nu face corespunzător controlul în justiție. Trebuie să fie mecanisme clare de promovare pentru că acum sunt cam aceiași oamenii care decid componența comisiilor pentru toate concursurile.

Simion: Blocarea unor proiecte ale companiilor românești nu înseamnă sprijin pentru justiție. Denunț folosirea justiției pentru blocarea proiectelor. Nu girăm atacuri la democrație precum anularea alegerilor precum a făcut domnul din dreapta mea.

Dan: Crede un aspirant la președinție că este în regulă să apară pe TikTok cu membri ai clanurilor Pian și Onoriu?

Simion: Nu există cel puțin unul din clanurile menționate de dvs. Eu discut liber cu românii pe TikTok, nu machiat la televiziunile varanului, discut liber și nu întreb cine sunt.

Dan: Eu nu vorbesc de oameni săraci din România ci de clanurile care terorizează oameni sărăci.

Simion: Vă lăudați cu fapte în spate, ați condus această urbe și nu ați făcut nimic pentru victimele consumului de droguri, pentru spitale. Prietenii dvs din poliție și servicii fac genul ăsta de acțiuni și folosesc poliția politică pentru a pune în cătușe oameni precum Georgescu.

Dan: Iar o dăm în politicianisme, doar constat. Eu conduc Bucureștiul, nu Poliția Română.

Întrebare: Dacă ajungeți președinte cum veți gestiona relația cu Ucraina și Moldova? Cum le răspundeți voluntarilor din Acțiunea 2012 care au spus că aveți Rusia în spate?

Simion: Într-o campanie electorală, sigur că toată lumea caută să discrediteze. Nu am văzut foști membri USR și USB care să fie întrebați. Au mers zeci de jurnaliști să vorbească cu persoane cu care am colaborat. Am condus organizații de zeci de mii de persoane. Poziția mea rămâne aceeași. România a suferit de pe urma unui rapt. Avem 2 state cu populație majoritar românească. Când populația de pe malul celălalt al Prutului vrea să facă un stat acest lucru este posibil. Soluția este unirea, nu soluții surogat. Cât privește relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru și nu noi de ajutorul lor. Un proces de judecată ar trebui să dea un termen interdicției impuse mie de Igor Dodon. Eu am fost persecutat pentru opiniile mele prounioniste de la Vladimir Voronin la Igor Dodon.

Întrebare: Cum ați vedea rezolvată unirea, ce ați face concret?

Dan: Mi-aș dori ca unirea să fie azi. Din punct de vedere juridic, există o declarație a Parlamentului României din 2018 care spune că România este gata pentru unire atunci când Moldova o dorește. Din fericire, în Moldova crește dorința, dar astăzi este la 37%. Nu există o voință a majorității. Dacă România ar fi cea pe care ne-o dorim și imaginea cetățenilor moldoveni, 37% nu ar mai fi 37% ci 70% și unirea s-ar rezolva. Noi trebuie să facem 2 chestiuni banale: corupția din vămi și de la obținerea cetățeniei. Trebuie să continuăm să sprijinim Moldova. Aici, într-adevăr ne despărțim. Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.

Simion: „Vladimir Putin trebuie să fie arestat pentru crime de război”

George Simion: „Sigur că Vladimir Putin trebuie să fie arestat pentru crime de război. Aș vrea să facă o precizare domnul Dan despre relația cu Israelul?”

Nicușor Dan: Trebuie să avem o relație normală cu Israel. Nu se va întâmpla niciodată cât există decizia CPI ca Netanyahu să vină în România.

George Simion: „Cum Trump l-a primit pe Netanyahu, și vizita lui Netanyahu la București și a mea la Tel Aviv și Ramallah va fi posibilă”

Simion: „România nu va da niciun leu pentru altă țară”

Întrebare: „La primul Consiliu European la care participați, care funcționează pe baza de unanimitate, ați sprijini Ucraina cu un nou pachet de sprijin?”

Nicușor Dan: „Fără discuții. Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina. Doresc să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, altfel dăm drumul la alte tensiuni regionale. Fără discuție participarea României la programul de reînarmare a UE și o negociere corectă și echilibrată ca parte din bani să fie aduși în România pentru capacitățile militare pentru ca România să se dezvolte economic”.

George Simion: „Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță cu interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. Cred că elevii români, fermierii români, pensionarii români trebuie să aibă prioritate. Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea nu escaladarea, nu alimentare cu arme, și alinierea perfectă cu administrația Trump. Pentru apărare avem NATO nu UE, UE are alte atribuții și nu securitatea.”

Nicușor Dan: Vreau să înțeleg bine, domnul Simion spune că dacă UE votează un sprijin pentru Ucraina, România se va opune?

George Simion: „Ar fi fost niște candidați mai buni ca dvs. care ar fi înțeles bine din prima. Voi pune interesele pe primul plan, Europa nu există ca o entitate, sunt 27 de state care compun UE. Poziția noastră în Consiliul European trebuie să fie în acord cu interesele naționale și nu în genunchi precum Iohannis a reprezentat România.”

Nicușor Dan: „Mie îmi e clar. Cu Simion președinte, România va bloca ajutorul pentru Ucraina. Ce parteneriat putem avea când România va avea nevoie de ajutor?”

George Simion: „România nu va da niciun leu pentru alte țări ci se va concentra pe propria populație”.

Nicușor Dan: „A fost sau nu un plan de marketing case la 35.000 de euro

Întrebare: „Cum vă veți îndeplini promisiunile din Planul Simion: construirea a un milion de locuințe la 35.000 de euro și case la 1 leu pentru românii care revin din diaspora?”

George Simion: „Răstălmăciți ce am spus. Planul Simion pe care doresc să-l respect când colegii mei ajung la guvernare înseamnă măsuri concrete. În momentul în care apar anumiți politicieni care încearcă să introducă frica în români prin televiziuni plătite de la bugetul de stat, se dau sume cu nemiluta către partide politice, mare parte din presă a fost finanțată cu bani publici pentru a răstălmăci realitatea. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitarea la 12 ministere și 30 de secretari de stat.”

Nicușor Dan: „Până la urmă a fost sau nu un plan de marketing asta cu 35.000 de euro?”

George Simion: „La fel ca și cum mersul dvs la coafor sau unde ați fost pentru a vă tunde a fost un plan de marketing. Nu înseamnă cum ați dezinformat dvs că acest program nu va fi implementat.”

Nicușor Dan: „Diferența este că atunci când merg eu la coafor nu stau zeci de mii de oameni la coadă și nu dau speranțe false”.

Mesajele finale ale candidaților

Ultimul moment al serii îl reprezintă transmiterea unui mesaj către o categorie profesională, extrasă de pe un bilet.

Dan: „Am extras profesori. Este un domeniu la care țin. Promisiunea pe care o fac este că mă voi lupta pentru condiția socială, incluzând salarii. Mă voi lupta ca ei să fie respectați de societate. Mă voi lupta ca ei să aibă pregătirea profesională continuă de care au nevoie. Respectul meu!

Simion: „Am extras anteprenorii, oamenii care muncesc de dimineață până seară, plătesc impozite la stat. Le promit că vom reduce drastic numărul de instituții de control, birocrația, vom dereglementa, le vom face viața un pic mai ușoară pentru ca să poată face profit. Am un mesaj și pentru pensionari și oamenii care au muncit sau muncesc în România. Este nevoie ca ei să fie respectați, trebuie redusă impozitarea muncii. Este timpul să promovăm munca, nu să o controlăm, supraimpozităm, descurajăm. Nu ne putem complace să votăm aceeași oameni pe aceași rețetă. Ne-am trezit, sunt mult mai mulți decât cred ei. Ne jignesc, ne fac pleava societății, suntem mulți, suntem uniți, pentru poporul român și cu poporul român”.

Dan: Pentru publicul general, să continue să creadă în România. Să conștientizeze responsabilitatea pe care o au cu votul din 18 mai pentru că este vorba de direcția în care merge țara asta. Să facă diferența între fapte și vorbă, politică și politicianism.

Simion: Este suficient să ne uităm la cioclii pandemiei, la susținătorii lui Iohannis, la un mod de operare, că nu s-a întâmplat nimic 10 ani, ca să înțelegem că nu putem greși iar

Simion: Veți promulga o lege care interzice în România schimbarea de sex la minori?

Dan: Dacă această lege ajunge la mine, da.

Distribuie articolul: