In săptamâna curentă, pe scena Naționalului din Chișinău, avem ocazia să vedem destinul și istoria semenilor noștri, oglindite în piesele jucate.

Miercuri, 17 mai, ora 18:30 – „Nunta de aur”

Spectacolul este despre destin şi iubire, fericire şi moarte: un tablou desprins din realitatea moldovenească a zilelor noastre. Povestea sinceră şi ataşantă a doi intelectuali ajunşi în pragul vârstei a treia, îndrăgostiţi ca-n prima zi.

Joi, 18 mai, ora 18:30 – „Cântec de leagăn”

Piesa este o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii săteşti este, practic, cea mai mare persoană de încredere a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, casa părintească.

Detalii pe TNME.md. Bilete puteți accesa AICI.

Vineri, 19 mai, ora 19:00 – „Panica la Grand Hotel”

Piesă după Ray Cooney în regia lui Sandu Vasilache – e o comedie de situaţie, cu multe încurcături, unde se încâlceşte şi se descâlceşte, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Şi aici – agitaţie, uşi trântite, o fereastră „ucigaşă” şi un mort… viu. Sandu Vasilache mai recurge la un şiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chiriţa lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

Sâmbătă, 20 mai, ora 18:00 – „Hronicul Găinarilor”

Două secole de amărăciune și-au pus amprenta pe producția Teatrului Național „Mihai Eminescu”, prin „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc. Bucuria celor amărâți de a fi rezistat în fața cruzimii istoriei, de a fi supraviețuit unui șir de orori „îndulcește” substanța dramatică a spectacolului jucat cu săli arhipline.

Duminică, 21 mai, ora 12:00 – „Prinţesa Lia salvează împărăţia”

Ţara regelui Zamosis și al reginei Iunona e în mare primejdie. O oștire dușmană cucerește fortăreață după fortăreață. Cotropitorii năvălesc în cetatea de scaun și asediază palatul regal. Oștenii  îşi  trădează  Regele, aruncă armele și dau bir cu fugiţii. Când totul pare pierdut, împărăţia  este salvată de către doi copii viteji, Lia și Dragoș…

Duminică, 21 mai, ora 18:00 – „Familia tot”

Invităm iubitorii de teatru să se lase cuceriți de un spectacol deosebit, pus în scenă printr-o comedie cu accente dramatice, unde în rol principal îi veți regăsi pe un poștaș căruia îi place să mai joace corespondeța, un maior care se crede detectiv și o simpatică, răbdătoare familie.

Detalii pe TNME.md. Bilete puteți accesa AICI.

disclaimer Arta si cultura

Distribuie articolul: