Top-urile sunt întotdeauna o sursă de inspirație, reflectând adesea tendințele în domeniile pentru care se realizează. TripAdvisor a realizat top-ul celor mai populare destinații turistice pentru anul 2022. Acesta se bazează pe căutările și comentariile utilizatorilor platformei de turism.

Așa cum a călători înseamnă a descoperi noi locuri și culturi, în acest articol îți prezentăm clasamentul destinațiilor, dar și scurtă informație despre ce să faci și să guști dacă ajungi în aceste locuri.

Mallorca, Insulele Baleare, Spania

Fiind una dintre cele mai atractive destinații ale Spaniei și a coastei Mediteraniene, insula oferă turiștilor plaje, munți, peisaje extraordinare, istorie, artă și gastronomie. Această destinație va satisface și cei mai pretențioși turiști, fiind potrivită atât pentru zile de lenevire pe plajă, cât și pentru turismul activ. Pentru a parcurge insula și a vizita cât mai multe dintre minunatele orașe, automobilul este cel mai potrivit mijloc de transport, dar se poate călători și cu autobusul sau trenul.

Mallorca îți va revoluționa toate simțurile din primul minut, dar va exista unul de care te vei bucura mai presus de restul – gustul. Toată gastronomia insulei se concentrează pe produsele proaspete din grădină, pe carnea porcului nativ al insulei și pește. Bucate precum La coca de Trampó, Orezul brut sau murdar, Purceluș de lapte fript și Melcii în stil Mallorca, însoțite de tăria specifică a insulei – Palo (băț) de Mallorca, îți vor ameți papilele gustative și îți vor schimba gusturile culinare pentru totdeauna.

Cairo, Egip

Recunoscut pentru Piramidele din Giza și Sfinxul, capitala Egiptului mai are și alte obiective interesante turiștilor printre care se numără Muzeul Egiptean. Tot aici se găsesc și ruinele celui mai vechi oraș din lume – Menfis, fondat aproximativ în anul 3050 î.H. Bazarul din Jan el-Jalili te poate ține cu inima la gură pentru foarte mult timp. Locul are aproximativ 1000 de magazine în care se poate găsi aproape orice.

Dacă obosești de plimbările interminabile printre vânzători și turiști, pe teritoriul bazarului poți servi o cafea aromată la Cafeneua lui Fishawy, deschisă în 1797. Este locul perfect dacă vrei să savurezi o cafea într-un interior care a conservat elementele istorice și să te afli în localul pe care îl frecventa și ultimul monarh al Egiptului – Regele Farouk. Pentru a te cufunda pe deplin în cultura egipteană vizitarea locurilor nu este suficientă, trebuie neapărat să guști din bucatele tradiționale printre care se regăsesc Koftas, Kushari, sau orezul Mashi.

Rhodos, Grecia

Orașul medieval Rhodos este, de departe, cea mai frumoasă atracție turistică de pe insulă. Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este cel mai mare și bine conservat oraș fortificat din Europa. Aici poți vizita Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor, Muzeul Arheologic, Turnul cu ceas Roloi și o mulțime de biserici și mănăstiri. Și alte localități de pe insulă merită atenția turiștilor. Poți vizita orașe moderne sau sate autentice cu case vopsite în alb. Pentru iubitorii de scăldat în ape cristaline insula din Marea Egee oferă o multitudine de plaje cu nisip fin. Cea mai celebră și aglomerată este Plaja Faliraki, iar dacă călătorești cu copiii poți alege Tsambika sau Vlicha.

Dacă ești pe Rhodos în lunile iunie – septembrie, nu poți omite din traseu Valea Fluturilor. Aici poți admira o varietate mare de fluturi de culori și mărimi diferite. Când flămânzești poți intra în una dintre tavernele de pe insulă și să îți alinți papilele gustative cu Lacan, Pitaroudia, Carne de capră, sau Flori de dovlecel umplute cu brânză de capră. Combină bucatele cu un vin de Rhodos și bucură-te de vacanța inedită.

Tulum, Mexic

Orașul este cunoscut pentru că are singurele ruine mayașe cu vedere la ocean. Excursiile spre Ruinele din Cobá sunt tot mai solicitate de către turiștii peninsulei. Acolo poate fi admirată una dintre cele mai înalte piramide ale civilizației Maya de pe teritoriul Mexicului. Castelul Mării este o altă perlă a zonei și merită toată atenția. Pentru a savura plimbarea rezervează-ți câteva ore bune pentru că zona arheologică este mare și captivantă. Situat pe litoralul Mării Caraibe orașul are plaje încântătoare pe care să le vizitezi. Plaja Paradis este cea mai apropiată de zona arheologică și oferă un peisaj nemaipomenit, dar poți vizita și alte plaje cu apă la fel de cristalină.

Celebrele cenote cu apă glacială îți vor oferi senzații paradiziace greu de uitat, așa că trebuie neapărat incluse în traseul pentru Tulum. O altă experiență de neuitat o vei avea dacă alegi să faci snorkeling în această zonă. Viața subacvatică este foarte variată și colorată, iar viețuitoarele foarte prietenoase.

După plimbările lungi și sesiunile de înnotat poți mânca la unul din restaurantele din oraș. Acestea, de regulă, funcționează după principiul gustos, frumos și ieftin. Pentru a gusta Tacos și Quesadilla adevărate alege un restaurant care păstrează rețetele și designul autentic Mexican. Fii pregătită să guști (poate) cea mai picantă mâncare pe care ai mâncat-o vreodată. Sosurile de habanero aici sunt la ordinea zilei și se servesc la toate felurile. Savurează o Margarita sau un Mojito de trestie de zahăr (specific locului) și admiră apusurile spectaculoase din Tulum.

Dubrovnik, Croația

Numit și Perla Adriaticii, Dubrovnikul este o bijuterie ascunsă între zidurile medievale, scăldată de marea de culoarea safirului și înconjurată de munți. Vizita acestui oraș trebuie să înceapă cu centrul său istoric pe care UNESCO l-a introdus în Patrimoniul Umanității, în 1979. Odată ce treci prin  Poarta Pilei ajungi pe strada principală a orașului – Stradum, mereu plină de viață. Este esențial să faci o plimbare și pe zidurile orașului, mai ales dacă îți place Urzeala Tronurilor. Știai că Dubrovnikul este capitala celor Șapte Regate din Westeros? Poți face o promenadă prin locurile care au fost platoul de filmare al serialului. Piața Luminii este un alt obiectiv care merită atenția vizitatorilor. Aici se găsesc mai multe construcții emblematice ale orașului printre care Clopotnița, Palatul Sponza și Biserica San Blas. Promenadele pot continua și dacă te îndepărtezi de centrul orașului.

Străzile lăturalnice sunt la fel de frumoase, dar pregătește-te să urci și să cobori multe scări. Plajele Dubrovnicului sunt minunate. Banje te așteaptă cu apă transparentă și o vedere halucinantă spre oraș. Și pentru iubitorii de munte orașul oferă priveliști amețitoare. Dacă iei telecabina spre Muntele Srd, îți vei întipări în memorie vederile de acolo. Cu siguranță trebuie să încerci mâncărurile tipice. Poți gusta Pasticada, Cavapi sau Brodet intrând într-o konoba (tavernă locală), unde vei cunoaște și tăria specifică Croației – rakija. Apropo, în Croația este o tradiție să se servească un păhărel de rakija de ierburi înainte de o masa copioasă.

În topul realizat de TripAdvisor se regăsesc și destinații precum: Ibiza – Spania, Natal – Brazilia, Arusha – Tanzania, Goreme – Turcia, Santorini – Grecia, Paraty – Brazilia, Playa del Carmen – Mexic, Insula Hawaii, Luxor – Egipt, Republica Dominicană, Charleston – Carolina de Sud, Zanzibar și Costa Rica.

Ție în care dintre aceste locuri ți-ar plăcea să ajungi?

Sursa foto: Pixabay.com