Este mai mică, dar mai „harnică”, un pic mai vulnerabilă și extrem de enigmatică. Vorbim despre inima femeii, care are un șir de particularități în comparație cu „motorul” organismului masculin.  Toate aceste diferențe anatomice și nu numai contează și trebuie cunoscute, având în vedere că joacă un rol important în modul în care bolile cardiovasculare se manifestă, sunt diagnosticate și tratate la femei. Miza este enormă: peste 3 miliarde de inimi de pe glob, care bat și „suferă” în mod aparte. Misterele inimilor „la feminin” le știe cel mai bine Daniela Ivanov, medic cardiolog la Spitalul Internațional Medpark.

Daniela Ivanov, cardiolog, Spitalul Internațional Medpark: „Afecțiunile cardiace au la bază diferite mecanisme fiziopatologice la femei şi bărbaţi, care se datorează unor diferențe biologice semnificative. Acest lucru înseamnă că în funcție de sexul pacientului, cardiologul va opta pentru metode de diagnostic și tratament adaptate, care să garanteze eficiența rezultatului terapeutic. Deși împărtășesc aceiași factori de risc cu bărbații, atunci când vine vorba de patologii cardiovasculare, acestea se manifestă prin simptome diferite la femei și evoluează, la fel, diferit. E important să cunoaștem toate aceste aspecte, având în vedere rata de mortalitate înaltă din cauza bolilor de inimă.”

DIFERENȚE ANATOMICE

Inima femeii este cu aproximativ 60 grame mai mică decât o inimă de gen masculin. Deși pompează cu aproximativ 10% mai puțin sânge decât o inimă de bărbat, bate mai repede și lucrează mai intens. Având în vedere și faptul că la femei, vasele inimii sunt mai fine, iar structura valvelor – mai flexibilă, nu e de mirare că anume ele se plâng mai frecvent de palpitații și dificultăți de respirație.

FACTORI DE RISC

Femeile devin mai predispuse de a dezvolta boală cardiacă preponderent după 50 de ani, când, în legătură cu menopauza, scade concentrația estrogenilor, hormoni feminini care protejează inima. Anumite probleme de sănătate care afectează doar femeile – endometrioza, ovarul polichistic, diabetul si hipertensiunea arterială din timpul sarcinii – cresc riscul de boală coronariană, principala cauză de deces la nivel global în rândul ambelor sexe.

Daniela Ivanov, cardiolog, Spitalul Internațional Medpark: „Spre deosebire de bărbaţi, la care boala coronariană debutează mai devreme, femeia este protejată hormonal până la venirea menopauzei, ca mai apoi să fie expusă brusc unei influențe mai agresive a combinației dintre mai mulți factori de risc, datorate stilului de viață (fumatul și stresul), dezvoltării obezității abdominale, hipertensiunii arteriale sau diabetului zaharat, precum și factorului de risc ereditar.”

MANIFESTAREA SIMPTOMELOR

Bolile de inimă se manifestă diferit la bărbați și femei, ce poate condiționa dificultăți în procesul de diagnosticare. Doar 15% dintre femei manifestă semne clinice tipice, în majoritatea cazurilor simptomele care semnalează probleme ale aparatului cardiovascular fiind vagi, și, în consecință, ignorate. Infarctul, bunăoară, la femei poate avea un debut înșelător, cu simptome, precum grețuri, oboseală inexplicabilă, dificultăți de respirație, transpirație în exces, dureri nespecifice în regiunea inimii, comparativ cu bărbații, la care boala debutează mai brusc și are o evoluție mai clasică.

Daniela Ivanov, cardiolog, Spitalul Internațional Medpark: „Aceste simptome comune mai multor afecțiuni se pot instala chiar și cu 4 săptămâni înainte de producerea atacului de cord. Iată de ce femeile trebuie să-și asculte organismul, pentru a fi capabile să identifice la timp semnalele îngrijorătoare. De exemplu, ar trebui să le pună în gardă faptul că o activitate simplă, cum ar fi aranjarea patului, le face să se simtă neobișnuit de obosite. În cazul dificultății de respirație, trebuie să se alarmeze dacă acestea se agravează în poziție culcat și se ameliorează în poziție verticală.”

DIAGNOSTIC

Din cauza particularităților anatomice, diagnosticarea bolilor cardiace la femei este mai dificilă și impune uneori efectuarea unor teste suplimentare. Bunăoară, fiind mai sensibile, vasele inimii la femei se contractă mai des, ceea ce provoca dureri în piept, care sunt ușor de confundat cu simptomele unor patologii ce au un tablou clinic similar. La femei boala coronariană afectează adesea arterele mici, care nu pot fi văzute foarte clar cu ajutorul angiografiei. Un cardiolog cu experiență, însă, va fi atent la simptomele pacientei, chiar dacă rezultatul investigațiilor le exclude.

SPECIFICUL BOLILOR DE INIMĂ LA FEMEI

Odată instalată, boala coronariană decurge mai agresiv la femei. Tot ele sunt mai predispuse să formeze cheaguri de sânge (trombi) comparativ cu bărbații. Acest risc este mai evident la femeile care fumează și utilizează contraceptive. Chiar dacă, datorită protecției, asigurate de estrogeni, femeile sunt afectate de infarct de miocard la vârste mai înaintate decât bărbații (aprox. 70 ani), boala evoluează cu consecințe mai grave.

Daniela Ivanov, cardiolog, Spitalul Internațional Medpark: „De obicei, după infarct femeile au nevoie de o perioadă de spitalizare mai lungă și sunt mai predispuse la deces decât bărbații, din cauza complicațiilor pe care le dezvoltă. Odata ce au suferit un infarct, femeile au un risc mai mare de a dezvolta un nou tromb care poate provoca un al doilea infarct. Unele studii arată că femeile au mai multe șanse de a suferi o recidivă în termen de 12 luni. Aceste particularități, însă, nu ar trebui să provoace panică, ci să determine femeile să fie prudente în privința sănătății lor. Noi, cardiologii Medpark, știm să tratăm inimi chiar și atunci când vine vorba de cele mai complicate cazuri.”

PROFILAXIE

În pofida multiplelor diferențe la nivelul inimii, atât femeile, cât și bărbații pot reduce și chiar preveni riscul de boli cardiace prin aceleași metode de profilaxie, care țin de stilul de viață. Renunțarea la fumat, practicarea regulată a exercițiilor fizice (30 minute mers pe jos/zi), adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale și pește, menținerea masei corporale în limitele normalului și măsurarea regulată a nivelului tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei garantează ambelor sexe o viață lungă, sănătoasă și trăită din plin.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul centru din Republica Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ şi staţionar, cardiologie intervenţională și cardiochirurgie. Sinergia dintre aceste 3 domenii este foarte importantă în special în cazurile de urgenţe, atunci când este nevoie de decizii şi acţiuni rapide şi eficiente pentru salvarea vieţii pacientului.

Medpark oferă toată gama de asistenţă medicală pentru bolile de inimă. Aici beneficiezi de infrastructură modernă și servicii medicale complete, prestate de către o echipă de medici profesioniști cu experienţă internaţională. Echipa de cardiologi intervenționiști și cardiochirurgi Medpark a efectuat peste 6500 de intervenţii pe cord deschis și minim invazive.

P