I-am admirat creațiile și vara trecută, pe scena Festivalului IA MANIA, dar nici prin gând să ne treacă despre ce face departe de presă. Talentatul designer Constanța Balaban a lansat oficial a doua colecție vestimentară din cariera sa, după „The Theory of Body”, lansată în cadrul programului de masterat. „Miorița” vine cu un suflu absolut nou în industria autohtonă. Lookbook-ul colecției, fotografiat la Casa Papadopol și Casa memorială a familiei Eminovici, a ajuns să fie publicat într-o revistă fashion de peste ocean. Veți înțelege de ce a cucerit Constanța atâtea inimi iubitoare de frumos!

Constanța, chiar dacă ai fost foarte ocupată în ultima vreme, ți-ai făcut timp și pentru editoriale de fashion. Cu ce publicații ai colaborat?

Pentru mine contează foarte mult lookbook-ul, de aceea pun accent pe ședințele foto profesioniste, precum și colaborări cu diverși fotografi. Totul a început de la prima colaborare cu o echipă profesionistă din România, la colecția de masterat „The Theory of Body”, proiectul fiind publicat în septembrie 2014 la Solis Magazine din New York.

A urmat o nouă colaborare cu alt fotograf cu aceeași colecție și, ca urmare, în octombrie 2015 ajungem la Jute Magazine (SUA).

Ultima ședință foto am realizat-o special pentru portfolio și la etapa de preselecție pentru Artpodium 2015 (Chișinău), iar în această perioadă proiectul a fost depus la mai multe publicații în străinătate. Bucuria mare a fost că am fost acceptați de trei publicații din Franța și SUA într-un timp minimal, de obicei durează 3-6 luni. Așa am ajuns la KODD Magazine (Franța).

page

A trecut puțin timp de la IA MANIA, concurs care te-a motivat să lupți și mai mult pentru vocația ta de designer. Cum s-a născut „Miorița” și ce vii să comunici lumii prin această colecție vestimentară?

De la experiment – până la funcționalitate, acestea sunt criteriile care au pus baza colecției „Miorița” al cărei minimalism fuzionează cu arta meșteșugului popular.

Colecția este destinată femeii care nu ține cont de vârstă, adeptă a stilului minimalist, îi place să experimenteze, să fie individuală și care se mândrește cu un simplu fapt că s-a născut pe acest plai mioritic.

page

Este un mod subtil de a povesti, prin arta meșteșugăritului, conexiunea dintre strămoșii noștri și valorile acestora, despre felul cum au perceput existența, cum gândeau, și cum noi ne-am pierdut în era tehnologică, uitând adevărata valoare a cuvântului neam și plai natal. Această colecție este ca o carte, care nu trebuie doar văzută și citită, dar mai trebuie studiată și însușită.

Colecția reprezintă un dialog al trecutului cu prezentul!

Ziua lansării colecției coincide cu data de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Este o simplă coincidență?

Este o simplă coincidență, dar totuși cred că ceea ce se întâmplă, nu se întâmplă în zadar.

12277148_968532546551730_1861012932_n

Ai muncit împreună cu o adevărată echipă de profesioniști. Despre cine este vorba?

Este vorba de Cristina Venedict (Botoșani, România) –  un fotograf foarte iscusit, un psiholog  al sufletului uman, cu o viziune profundă; asistentul fotograf-ului Alex Venedict (care este și soțul Cristinei) – un om cu suflet de artist; cu alte cuvinte – o familie talentată; Ionela Guraliuc (România) – pur și simplu o copilă frumoasă și un model în devenire, care are toate șansele să ajungă departe; Roxana Armanu (România) – o make-up artistă care scoate în evidență frumusețea naturală.

Ce articole conține „Miorița” și pentru ce fel de public sunt predestinate articolele?

Colecția conține piese lucrate în exclusivitate manual, care sunt create într-un singur exemplar și sunt predestinate acelor femei, cărora le place să iasă din mulțime, să fie la fel de unice și individuale ca și piesele vestimentare și, desigur, să prețuiască  lucrul manual.

page

Povestește-ne despre opțiunea cromatică. Ești adepta tendințelor impuse de Pantone?

Pentru a transmite acea stare de puritate și feminitate îmbinată cu energie, putere și farmec, am utilizat o paletă cromatică, mai precis mixul de nonculori și cromatic, ca să păstrez echilibrul bine accentuat compozițional, ce are ca scop impactul vizual memorabil dintre acest dialog al trecutului cu prezentul.

Nu sunt adepta tendințelor impuse de Pantone, chiar dacă le urmăresc, se întâmplă să presimt din timp, înainte să mă uit la ele. Totul vine de la spiritul de observație. Cu aproape opt luni până la IA MANIA, am început să mă gândesc doar la paleta cromatică și am optat pentru nuanța de alb – dar când am ajuns la depozitele de materiale, am plecat de acolo cu stofele în nuanță marsala fără să știu că va fi culoarea de top a anului 2015 pentru toamnă-iarnă.

12325326_968532609885057_1905169108_n

Care sunt cele mai mari sacrificii ale unui artist care pregătește o colecție vestmentară? Sunt mari „chinurile facerii”?

Cele mai mari sacrificii sunt  timpul și viața personală, dar  dacă te regăsești în ceea ce faci – uiți de toate! Un lucru cu care mă confrunt de fiecare dată când creez o colecție este acel fapt că nu știu să cos atât de bine, așa cum o face orice croitoreasa iscusită, deoarece profesia mea constă în crearea ideilor și  că nu ne-au învățat la facultate să coasem, dar datorită simțului perfecționist mă lupt cu aceasta chiar dacă îmi ia mult mai mult timp. Nu neg faptul că  nu am talent în  afacere, și din acest motiv pierd foarte mult, dar cu siguranță mă ocup cu ceea ce-mi place!

page

Te poți lăuda cu un atelier? Cum vor putea comanda clienții anumite articole din colecție?

Din păcate nu, tot ce am creat până acum a fost creat de una singură – la casa părintească. Pentru a realiza acest vis voi fi nevoită să plec din țară. Colecția “ Miorița”  va fi scoasă la vânzare până de Crăciun  pe pagina de facebook.

Știm că ești pe punctul de a purcede la crerea unei a treia colecții. Despre ce este vorba?

Este vorba de o colecție în totalitate haute-couture de ținute pentru covorul roșu, pe care am și început-o, dar am amânat-o din  cauza problemelor financiare, dar care cu siguranța va fi dusă până la  bun sfârșit, pentru că țin foarte mult la ea din simplu motiv că mă reprezintă.

12305960_968532859885032_886783312_n

Foto: Cristina VenedictAlex Venedict

Distribuie articolul: