Traseul pe care orice turist interest să decopere aceste „minuni” îl pune în fața unor structuri arhitecturale care datează din tradiția turco-islamică. Cinci Moschei au fost ridicate în Anatolia la între sfârșitul secolului al XIII-lea și mijlocul secolului al XIV-lea, și au fost construite de turci. Ele datează din Evul Mediu și prezintă caracteristici tehnice precum coloane interioare din lemn (tip hipostil) și decorațiuni care reflectă estetica epocii de atunci.

Konya: Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu

Traseul începe de la Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu din Konya. Între secolele XII și XIII, Konya a fost capitala turcilor selgiucizi, iar multe artefacte din acea vreme pot fi încă văzute în oraș. Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu, a fost ridicată între anii 1296-1299. Structura iese în evidență prin splendoarea pietrei și lemnului care datează din perioada Seljuk. Este considerată cea mai mare moschee din lemn din Anatolia și este singura care încorporează mai multe arte decorative, inclusiv piatră, cărămidă și gresie colorată.

Trebuie văzut: Vizitați Çatalhöyük, unul dintre site-urile din Patrimoniul Mondial UNESCO din Turcia și clasat printre cele mai vechi așezări neolitice din lume. Centrul de informare și vizitatori recent deschis Çatalhöyük permite vizitatorilor să facă o călătorie interactivă prin istoria celebrului sit.

Trebuie gustat: Gustați celebrul etli ekmek de la Konya, o pâine plată acoperită cu carne tocată condimentată.

Afyonkarahisar: Moscheea Ulu

Următoarea destinație este Afyonkarahisar unde turiștii pot admira Moscheea Ulu, una dintre cele mai mari moschei din acest oraș istoric care a găzduit civilizații de la frigieni până la Imperiul Otoman și a fost ridicată și de selgiucizi. Clădirea, a fost restaurată în prezent însă i-a fost păstrată forma originală. Structura mai este cunoscută și sub numele de „Moscheea cu 40 de stâlpi”, deoarece are 40 de stâlpi din lemn așezați pe cinci rânduri.

Trebuie văzut: În Afyon, puteți vizita regiunea muntoasă Frigia, unde se află fragmente de rocă și ruine antice care poartă urmele frigienii. În 2015, zona a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, oferind o perspectivă asupra a trei mii de ani de istorie.

Trebuie gustat: În Afyonkarahisar, un membru al Rețelei de orașe creative UNESCO în gastronomie, specialitățile locale includ deliciul turcesc, sucuk și kaymak.

Eskişehir: Sivrihisar Ulu (Marea) Moschee

Eskişehir este un oraş impresionant cu faţete istorice şi moderne. Moscheea Sivrihisar Ulu din Eskişehir este una dintre cele mai mari moschei cu coloane de lemn din Anatolia. Structura poate găzdui la interior până la 2.500 de persoane. Unii dintre cei 67 de stâlpi din moschee prezintă ornamente în creion, în timp ce alții au capiteluri de coloane care datează încă din perioada romană de est. Moscheea este renumită și pentru mini-barul său, realizat din lemn de nuc și este considerat unul dintre cele mai frumoase exemplare de acest gen.

Trebuie văzut: Yazılıkaya, situate în districtul Han din Eskişehir, găzduiește Monumentul Midas, numit după legendarul rege Midas. Înconjurat de peșteri și temple antice, merită o vizită pentru a vedea magnificul templu de 17 metri înălțime sculptat în stâncă cu aproximativ trei mii de ani în urmă.

Trebuie mâncat: Cibörek, un preparate turcesc specific zonei, făcut în mod tradițional cu carne tocată.

Ankara: Moscheea Ahi Şerafeddin (Arslanhane)

Moscheea Ahi Şerefeddin din Ankara, la doar 1,5 ore cu trenul de mare viteză de Eskişehir, este o minune arhitecturală, în ciuda aspectului său simplu. Structura din epoca Seljuk este cunoscută și sub numele de Arslanhane (Casa Leului) pentru statuia antică a leului de marmură de pe peretele interior al mormântului. Moscheea cu un singur etaj, cu 24 de coloane din lemn și capiteluri de marmură, exemplifică armonia spoliei și a lemnului.

Trebuie văzut: Trebuie să vizitați Gordion, orașul Regelui Midas și al 20-lea sit de patrimoniu cultural al Turciei de pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Gordion și zona din jurul orașului sunt remarcabile pentru că găzduiesc 4.500 de ani de așezare aproape continuă. Vizitați Peștera Tulumtaș, veche de cinci milioane de ani, din districtul Gölbaşı din Ankara; peștera, care și-a accelerat dezvoltarea în ultimul milion de ani, este semnificativă din punct de vedere arheologic, deoarece conține în movilele sale straturi de așezare din epoca mijlocie a bronzului, perioade elenistice, romane și romane de est.

Trebuie gustat: În timp ce vă aflați în capitala Turciei, gustați Ankara simidi, döner și Çubuk turşusu (murături).

Kastamonu: Satul Kasaba Moscheea Mahmut Bey

Moscheea Kasaba Mahmut Bey din Kastamonu este ultima structură de pe traseul moscheii de lemn din Anatolia. Moscheea, construită în timpul Principatului Candaroğulları, este renumită ca „Mocheea fără cuie” datorită structurii sale unice suprapuse, fără a folosi cuie metalice. Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale clădirii este frumoasa sa poartă de coroană, o piesă de artă. Deoarece există atât de puține exemple de acest tip în Turcia. Ușa este expusă la Muzeul de Etnografie de la Kastamonu.

Trebuie văzut: Puteți vizita conacele istorice Kastamonu, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX, și Muzeul de Arheologie, care dezvăluie bogăția arheologică a orașului.

Trebuie gustat: Înainte de a părăsi orașul, asigurați-vă că încercați „simit tiridi”.

Distribuie articolul: