Echipa EA.md a discutat într-un live cu deputata PAS, Ana Racu. Astfel, noi am aflat mai multe informații despre gestinarea situației de criză din țara noastră, măsurile întreprinse de către autorități și la ce să ne așteptăm în următoarele zile. 

În perioada în care avem un război la hotarele țării noastre, deputata Ana Racu ne spune că la momentul actual deputații parlamentului Republicii Moldova sunt la muncă în regim sporit. Un regim, care nu poate fi numit normal. 

Despre regimul de lucru al autorităților:

„La momentul actual deputații Parlamentului Republicii Moldova sunt la muncă în regim mai sporit de prezență fizică. Avem conectate telefoanele și nu le oprim nici măcar noaptea. Aseară Parlamentul după orele 20:00 s-a întrunit într-o ședință în care a fost la solicitarea guvernului votată starea de urgență. Ne aflăm în regim de lucru care nu poate fi numit normal, pentru că este mai alert ca de obicei. E un mare avantaj că echipa parlamentară prin cunoștințele și experiențelor pe care le au, pot să ofere sprijin și suport echipei guvernamentale. Acum situația este coordonată conform deciziei de către Comisia de situații excepționale care are un șir de competențe în această situație de urgență în care ne aflăm”, a declarat Ana Racu. 

Despre situația la frontieră: 

„Până acum câteva ore, fluxul cetățenilor refugiați din Ucraina, care au intrat prin punctele comune de frontieră, a fost în jur de 16 mii de oameni. Peste 1,000 de oameni au intrat în România. La moment, acestea sunt datele Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, din cei care au intrat în țară sunt circa 400 de cereri de solicitări de azil, care au fost deja depuse în mod oficial. În rest, ceilalți oameni afirmă la intrare că au prieteni sau rude, de asemenea mulți sunt originari din Republica Moldova. Există două centre provizorii de gestionare a fluxului de străini pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de un centru care activează în regim non-stop în satul Palanca din Raionul Ștefan Vodă. Al doilea centru de gestionare este în Ocnița, în localitatea Calarașovca. De asemenea, o parte din acești cetățeni au fost redirecționați spre alte trei puncte de intrare, ca să putem gestiona mai rapid fluxul”. 

„Cetățenii ucraineni care intră pe teritoriul Republicii Moldova pot să o facă cu act de identitate intern și nu există o obligativitate de a prezenta certificatul de vaccinare sau anticorpi la Covid-19. Copiii pot intra și cu certificat de naștere sau buletin ucrainesc, deci avem o flexibilitate în acest sens. Majoritatea oamenilor vin cu automobile personale, dar totuși, sunt puse la dispoziție transporturi care circulă dinspre punctele de trecere spre Chișinău sau alte localități din țară. Toți copiii minori sunt însoțiți fie de părinți, fie de reprezentanți legali. Se lucrează în regim sporit și se verifică cine intră pe teritoriul țării noastre. Avem o echipă de profesioniști. Nu este o procedură neobișnuită pentru ei, doar că fluxul este foarte mare și trebuie să manifestăm multă înțelegere, compasiune și empatie atât față de refugiații care vin în țară, cât și față de angajații noștri, oamenii care muncesc 24 din 24 și nu le este deloc ușor”, a mai menționat Ana Racu.

„Vom depune toate eforturile necesare ca autorități și ca stat să putem gestiona acest flux de refugiați și să ajutăm oamenii care sunt într-o stare extrem de dificilă și vulnerabilă, atât psihică cât și fizică”.

Mulți se întreabă dacă există surse financiare suficiente pentru a gestiona această situație în care ne aflăm:

„Noi suntem în permanentă comunicare cu partenerii externi, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut mai multe discuții inclusiv cu oficialii Europeni de rang înalt, referitor la suportul care urmează să fie acordat în gestionarea fluxului de refugiați. Au fost discuții la nivel deja de necesități clare și un număr exact de refugiați. Noi mizăm foarte mult pe suportul partenerilor externi, dar până vin ajutoarele încercăm să gestionăm situația cu capacitățile noastre interne. Au fost redirecționate mai multe surse pentru a asigura strictul și minimul necesar pentru cei care intră în țară. Mai sunt și inițiative care vin din partea agenților economici și persoane care manifestă spirit de inițiativă”, a mai adăugat Ana Racu. 

„Nu-i suficient doar să faci bine, trebuie să faci și calitativ. Produsele trebuie să fie monitorizate și să nu creeze probleme de sănătate”.

„Este regretabil că în timp ce unii oameni își deschid ușile caselor proprii pentru a primi refugiați, alții încearcă să profite de situație, lucru care este absolut inadmisibil. Nu este nici creștinește, nici legal vorbind, nu este corect să profiți de o stare de vulnerabilitate a unui om care fuge de bombardamente pentru a salva viața sa, dar și a copiilor săi. 

Important este ca mass-media, bloggerii, influencerii și toți cei care au un auditoriu de urmăritori să demonstreze responsabilitate civică, empatie și compasiune față de cetățenii din Ucraina. Să nu admitem lucruri care o să rămână pe conștiința noastră, pentru că este o perioadă dificilă, dar eu sper că cu demnitate și multă înțelepciune o să trecem peste toate”, a mai declarat Ana Racu. 

Vizionează videoul de mai jos pentru a afla mai multă informație:

Distribuie articolul: