Vorbim în acest articol despre ruperea de sursele de dulciuri concentrate, artificiale și în combinații grele (tot ce ține de patiserie, panificație, cofetărie, bomboane, marmelade, ciocolată, băuturi îndulcite ș. a.).

Căci, deși poate părea un pic contraintuitiv, relaţia noastră cu dulciurile este, de fapt, naturală și justificată. Ne-am născut ca ființe care se bazează pe carbohidrați, drept combustibilul primar. Ceea ce înseamnă că ne luăm energia vitală din aceștia. De aceea, zahărul din carbohidrați este foarte atractiv și preferat de către noi. E absolut normal să avem poftă de fructe, de carbohidrați complecși (cereale integrale, tărâțe) și anumite legume, atunci când începem să ne rafinăm simțurile. Diferența o face calitatea sursei de glucide.

Carbohidrații simpli (precum prăjiturile și deserturile, cerealele procesate, băuturile îndulcite și pâinea albă), au un indice glicemic mare, multe calorii și ajung buluc în sânge după consum. În timp ce aceia complecși sunt bogați în firbe și nutrienți, au un indice glicemic mic și ajung controlat în sânge, hrănindu-ne cu adevărat corpurile.

Așadar, pentru a slăbi și a scăpa de dependeța asta destul de problematică de dulciuri rafinate, ai de făcut cale întoarsă!

  1. Ca prim pas ai de înlocuit dulciurile concentrate cu fructe (mai ales proaspete; și periodic fructe uscate – atenție că cele uscate sunt mult mai calorice și adesea îndulcite artificial, ar trebui să citești de fiece dată eticheta, să te asiguri că nu există zahăr adăugat, dar și mai bine este să-ți iei un dehidrator personal). Cum faci această înlocuire? Cu răbdare, odată ce începi a înlocui sursele de dulciuri concentrate cu dulcele natural, simțurile tale încep să se rafineze. Cu siguranță, asta cere tărie de caracter și nu se va întâmpla peste noapte. Deși o să-ți spun un secret: e mult mai ușor să renunți complet la dulciurile concetrate, decât pas cu pas, căci acestea dau dependență. Odată rupt/ă de sursa de drog, ți-e mai simplu să-ți cureți papilele gustative și să ți le reeduci, ca să-și ia savoarea și plăcerea din dulcele natural.
  2. Poți apela la surse de dulce natural, la nevoie. Unicul dulce concentrat și recomandat de specialiști este mierea. Acestea este, într-adevăr, un produs natural, cu multiple beneficii pentru sănătate, când este consumat în cantități mici.
  3. Consumă zilnic suficienți carbohidrați complecși – când corpul tău va primi suficient combustibil primar, vei începe să fii mai echilibrat/ă, fără tendința naturală de a face abuz de surse de dulce rafinat (zahăr, sirop de porumb, concentrat de suc de fructe și toate sursele de dulciuri concentrate discutate mai sus). Practic, corpul nostru are nevoie de o perioadă de tranziție de la alimentație de calitate proastă bazată pe multe alimente procesate la cea naturală, important este să fii tare anume atunci! Apoi, când se rafinează gusturile tale, bomboanele ți se vor părea imposibil de dulci, respingător de dulci.
  4. Nu te uita la ce scoți din regim, ci la ce adaugi: consumă zilnic suficiente fructe și legume cruzi, adaugă semințe și nuci cruzi, rafinează-ți combinațiile alimentare și vei începe să simți că al tău corp este, în sfârșit hrănit, în adevăratul sens al cuvântului.

Mergi pe aceste etape de simplificare a alimentației tale și nu va mai trebui vreodată în viață să ții regimuri restrictive sau să numeri calorii!

Distribuie articolul: