Încă o misiune de evaluare confirmă: România îndeplinește toate cerințele de aderare la spațiul Schengen. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Muresan, într-o postare pe o rețea de socializare. 

„Astăzi au fost prezentate concluziile misiunii voluntare de evaluare Schengen realizată de experți din Olanda, Cehia, Germania, Suedia, precum și experți ai Consiliului și Comisiei, ce a avut loc în țara noastră săptămâna trecută. Concluziile experților sunt foarte bune pentru România și reconfirmă concluziile precedentei misiuni de evaluare. Experții au constatat că România respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, implementează și gestionează în mod adecvat sistemul de vize, are o infrastructură IT exemplară, iar personalul este bine instruit și pregătit.
Aceste concluzii întăresc și mai mult mesajul României: țara noastră este pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen și îndeplinim, fără excepție, toate condițiile” scrie europarlamentarul Siegfried Muresan, într-o postare pe o rețea de socializare.
Într-o postare ulterioară, Mureșan anunță că Austria și-a exprimat vinerea trecută reținerea privind aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. În context, autoritățile române s–au aflat „în permanentă legătură cu colegii de la Viena”.

Totodată, țara vecină înțelege „că îngrijorarea Austriei nu are legătură cu nivelul de pregătire al României pentru aderarea la spațiul Schengen, țara noastră îndeplinind condițiile tehnice de aderare. Îngrijorarea lor are legătură cu fluxul imigraționist și cu controlul la frontierele din statele care se află deja în zona Schengen. Astăzi, la Viena, în cadrul reuniunii miniștrilor Afacerilor Interne ai României și Austriei, țara noastră a prezentat cifre clare și actualizate, bazate pe statistici europene, care confirmă că România nu reprezintă cauza problemelor cu migrația din Austria.

Vineri va avea loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene. În cadrul întâlnirii, România va participa activ la soluționarea problemelor privind migrația din Uniunea Europeană. Obiectivul este să adoptăm cât mai curând măsuri care să corespundă așteptărilor și îngrijorărilor Austriei și Uniunii Europene, în ansamblu.”