Astăzi s-a decis, noi restricții pentru Republica Moldova! Așadar, potrivit Tv8, de luni, 15 august, Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, Rosselhoznadzor, introduce restricții temporare la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova. 

Potrivit agenției de presă TASS, restricțiile vin „să protejeze teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele regiuni ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, a declarat consiliera șefului departamentului, Iulia Melano. 

În 2022, în Rusia au fost importate 168 de mii de tone de produse din Moldova, printre care: mere, prune, struguri și cireșe, a mai precizat consiliera Melano.

Motivul restricțiilor ar fi „depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia”. 

„Serviciul a informat în mod repetat partea moldovenească despre acest lucru, dar nu a existat o reacție adecvată. Măsurile luate de Moldova pentru a se conforma cerințelor fitosanitare internaționale și rusești la furnizarea de produse reglementate Rusiei sunt insuficiente”. 

Sursa: Tv8

Distribuie articolul: