Un alt articol din seria de la grandoare la degradare. Cum arată Parcul dendrologic de la vila „Mîndîc”. Un dezastru. Parcul dendrologic de la vila „Mîndîc”, cunoscut și ca parcul Mîndîc sau parcul din satul Mîndîc, raionul Drochia, este amplasat la 6 km de sat și la 16-18 km sud de orașul Drochia. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică.

Parcul are o suprafață de 16 ha, dintre care doar 3 ha fac parte din obiectivul protejat. În 1998, se afla în administrarea Întreprinderii Agricole „Milești”.

Lângă satul Mîndîc este amplasată fosta vilă a nobilului polonez de origine armenească Kajetan Ohanowicz, la care își petrecea vara familia acestuia. La modernizarea vilei a contribuit arhitectul Alexandru Bernardazzi. Ohanowicz, ca specialist în agricultură, a adus și înmulțit în Basarabia mai multe soiuri de animale (vite mari cornute, oi ș.a.) și de plante (grâu, porumb, sfeclă de zahăr ș.a.) și a participat la Expoziția agricolă din 1889 de la Chișinău.

Pe lângă vila sa, Ohanowicz a fondat în 1896 un parc-grădină pomicolă. Nu se știe cine a proiectat parcul, dar s-ar putea ca arhitectul să fie însuși Kajetan. Zece ani mai târziu, nobilul a fost asasinat la vilă.

După cel de-al doilea război mondial, vila și parcul au fost exploatate de instituțiile sovietice, care au admis încălcări ale structurii compoziționale originale și au distrus complet partea de nord-vest a parcului, care se mărginește cu acareturile vilei. Tot în perioada sovietică au fost lichidate unele specii de plante.

 

Sursa pozelor: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

Distribuie articolul: