Infecţiile urinare sunt, pe cât de periculoase, pe atât de chinuitoare. Afectează de obicei femeile şi apar mai des acum, vara. De ce? Sunt anumiţi factori favorizanţi, dar şi obiceiuri greşite ce ţin de igienă şi stil de viaţă.

Infecţiile urinare apar în urma proliferării anormale a agenţilor patogeni (virusuri, bacterii, fungi) în aparatul urinar. Sunt infecţii urinare joase (cistite, uretrite, prostatite) şi infecţii urinare înalte (pielonefrite). Cele mai afectate sunt femeile, din cauza anatomiei lor, bacteriile putând pătrunde mai uşor în vezică, prin uretră (canalul prin care este eliminată urina). Dacă cistita este o inflamaţie a vezicii urinare ca urmare a pătrunderii bacteriilor, nu o confunda cu anexita, care este o infecţie a ovarelor şi a trompelor uterine. În toate cazurile, simptomele nu sunt deloc plăcute: nevoie stringentă de a merge des la toaletă, dureri şi usturimi la urinare, urinări frecvente în cantităţi reduse, dureri abdominale şi febră, urină închisă la culoare, stare generală de rău. Violenţa acestor simptome variază de la persoană la persoană şi, în general, durează 6 zile.

Ce se întâmplă vara

Înotul în apa rece de la bazin sau din mare, orele petrecute într-un costum de baie umed, din material sintetic, vestimentaţia mai lejeră, dar şi deshidratarea, consumul insuficient de lichide… toate acestea, pe fondul unei imunităţi scăzute, pot duce la apariţia unei cistite. De asemenea, drumurile lungi în care stăm mult timp pe un scaun de maşină sau de tren cresc riscul de a face o candidoză din cauza faptului că zona intimă nu e aerisită şi se formează umezeala.

Greşeli de evitat

  • Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. Urina care stagnează favorizează înmulţirea bacteriilor.
  • Evită folosirea şerveţelelor umede pentru igiena intimă în vacanţe, în excursii sau la drum lung. Nu sunt o soluţie, căci pot distruge flora bacteriană normală şi zona intimă va fi mai vulnerabilă în faţa bacteriilor.
  • Tot vara, în special tinerii au o activitate sexuală mai intensă. Medicii vă sfătuiesc să faceţi duş atât înainte de a avea contact sexual, pentru a nu împinge bacteriile de la exterior în interior, cât şi după. De asemenea, urinaţi după contactul sexual.
  • Dacă igiena deficitară nu e bună, şi cea excesivă poate fi periculoasă. Evită spălăturile interne, care perturbă flora urogenitală, evită săpunurile, parfumurile şi gelurile de duş care irită pielea şi afectează pH-ul.
  • Atenţie la toaletele publice! Cei mai mulţi dintre noi ştiu că trebuie să se spele pe mâini după folosirea lor. Dar câţi ştiu că la fel de importantă e spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de a intra în toaletă? Pentru sănătatea ta, trebuie să ai mâinile curate înainte de a-ţi atinge zona intimă.
  • Când pleci dimineaţa din camera de hotel, ia-ţi la tine lenjerie intimă uscată, din bumbac, ca să te schimbi de costumul de baie ud, după ce pleci de pe plajă.
  • Bea cât mai multă apă plată şi ceaiuri medicinale neîndulcite, astfel încât să te hidratezi şi să elimini mai uşor bacteriile.

În ce constă tratamentul

Infecţiile urinare se tratează, de obicei, cu antibiotice. Înainte de a urma un tratament sau altul, e nevoie să-ţi faci un set de analize. Respectă întocmai instrucţiunile medicului şi nu întrerupe tratamentul atunci când vezi că te simţi mai bine, deoarece bacteriile nu au fost distruse în totalitate, pot recidiva şi, în plus, apare rezistenţa la antibioticul respectiv. Bea multe lichide cu efect diuretic, care spală tractul urinar şi ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor.

SURSA

Distribuie articolul: