De multe ori, să ieși dintr-o relație e mai ușor de spus decât de făcut și în special este greu atunci când ne referim la o relație toxică. Ai auzit și tu acest termen, nu-i așa? 

Relația toxică este orice tip de relație nefavorabilă pentru tine sau pentru ceilalți. Fundamentele oricărei relații sunt reprezentate cel mai adesea de admirație reciprocă și respect. O atmosferă otrăvitoare diferențiază o relație nefericită și supărătoare de o relație toxică. Relațiile toxice îi pot împiedica pe cei implicați să trăiască o viață productivă și sănătoasă. Cu toate acestea, totuși unii încă rămân într-o astfel de relație, iar mai jos vei afla care sunt motivele! 

Deci,  iată motivele pentru care oamenii rămân în relații toxice!

Le e frică de singurătate

Potrivit unui studiu, frica de a fi singuri îi poate face pe oameni să rămână în relații distructive, pentru simplu motiv că este mai bine să ai un partener imperfect decât să fii singur. Uneori, societatea poate să-i facă pe oameni să creadă că a fi singuri este un lucru negativ, dar, în realitate, nu este absolut nimic în neregulă cu asta. 

Cred că lucrurile s-ar putea schimba

Mulți oameni care sunt în relații toxice rămân uneori în jur deoarece își iubesc partenerul și cred că lucrurile se vor îmbunătăți cândva sau că relația lor poate fi salvată. De asemenea, ei pot presupune că acest comportament nesănătos al partenerului lor este rezultatul unor circumstanțe dificile sau că pot schimba cumva relația fiind ei înșiși un partener mai bun. Dar, în realitate, de multe ori comportamentul se înrăutățește în timp și oamenii sunt din ce în ce mai răniți.

Au o stimă de sine scăzută

Conform eva.ro, studiile sugerează, că persoanele care au o stimă de sine scăzută au tendința de a rămâne în relații nesănătoase. După ce se confruntă cu abuzuri și comportamente toxice atât de mult timp, poate fi ușor ca oamenii să cadă în capcana de a crede că sunt vinovați pentru comportamentele toxice ale partenerului lor. Stima de sine scăzută poate determina, de asemenea, oamenii să-și pună la îndoială propria valoare și aportul în relație.

Se simt responsabili pentru partenerul lor și pentru acțiunile lui

După o situație neplăcută sau o ceartă, un agresor o va întoarce uneori în favoarea sa și îl va face pe partenerului lui să se simtă vinovat, chiar dacă nu este. Acest comportament se dezvoltă adesea treptat, făcând astfel dificil pentru o persoană să-și dea seama ce se întâmplă. 

Sentimentul de anxietate, confuzie și incapacitatea de a avea încredere în tine și în acțiunile tale sunt semne ale acestei manipulări.

Frica de a fi respinși

Un alt motiv este respingerea. Rămân într-o relație toxică deoarece le este frică să nu fie respinși în viitor, așa că se agață de partenerul lor actual și nu îi mai dau drumul.  Oamenilor cărora le este frică de respingere le poate fi greu să se exprime, să-și exprime gândurile și să lupte pentru ei înșiși.

Ce trebuie să faci într-o astfel de situație? 

Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te critici, ci să-ți accepți neputința cu blândețe și iubire ca un părinte bun, un părinte ideal care poți fi pentru tine însuți. Fii propriul tău aliat! Ia-ți timp și întreabă-te cum ar fi altfel, cum au procedat alții, cum supraviețuiesc ei, cum fac față?

Cere ajutorul! Nu te sfii, lasă orgoliul, oamenii sunt gata să-l ajute pe cel vulnerabil (nu contează din ce motive, asta-i altă poveste).

Caută modele de viață, nu vorbe! Cine te critică nu te poate ajuta!

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: