În ultima perioadă, cel mai probabil, te-ai ciocnit și tu cu mesaje încurajatoarea de a părăsi relațiile toxice. Totuși, uneori a spune e mai ușor decât a ieși dintr-o asemenea conjunctură. Având în vedere acest lucru, iată care sunt, de obicei, unele dintre motivele din cauza cărora oamenii rămân în asemenea relații. 

Le e frică de singurătate

Potrivit unui studiu, frica de a fi singuri îi poate face pe oamenii să rămână în relații distructive, pentru simplu motiv că este mai bine să ai un partener imperfect decât să fii singur. Uneori, societatea poate să-i facă pe oameni să creadă că a fi singuri este un lucru negativ, dar, în realitate, nu este absolut nimic în neregulă cu asta.

Au o stimă de sine scăzută

Studiile sugerează, de asemenea, că persoanele care au o stimă de sine scăzută au tendința de a rămâne în relații nesănătoase. După ce se confruntă cu abuzuri și comportamente toxice atât de mult timp, poate fi ușor ca oamenii să cadă în capcana de a crede că sunt vinovați pentru comportamentele toxice ale partenerului lor. Stima de sine scăzută poate determina, de asemenea, oamenii să-și pună la îndoială propria valoare și aportul în relație.

Se simt responsabili pentru partenerul lor și acțiunile acestuia

După o situație neplăcută sau o ceartă, un agresor o va întoarce uneori în favoarea sa și îl va face pe partenerului lui să se simtă vinovat, chiar dacă nu este. Acest comportament se dezvoltă adesea treptat, făcând astfel dificil pentru o persoană să-și dea seama ce se întâmplă. Sentimentul de anxietate, confuzie și incapacitatea de a avea încredere în tine și în acțiunile tale sunt semne ale acestei manipulări.

Cred că lucrurile s-ar putea schimba

Mulți oameni care sunt în relații toxice rămân uneori în jur deoarece își iubesc partenerul și cred că lucrurile se vor îmbunătăți cândva sau că relația lor poate fi salvată. De asemenea, ei pot presupune că acest comportament nesănătos al partenerului lor este rezultatul unor circumstanțe dificile sau că pot schimba cumva relația fiind ei înșiși un partener mai bun. Dar, în realitate, de multe ori comportamentul se înrăutățește în timp și oamenii sunt din ce în ce mai răniți.

Frica de a fi respinși

Un alt motiv este respingerea. Rămân într-o relație toxică deoarece le este frică să nu fie respinși în viitor, așa că se agață de partenerul lor actual și nu îi mai dau drumul. Oamenilor cărora le este frică de respingere le poate fi greu să se exprime, să-și exprime gândurile și să lupte pentru ei înșiși.

Sursa: Eva.ro

Distribuie articolul: