Oricui i se mai întâmplă să mai uite câte ceva. Nu îți găsești cheile mașinii – din nou. Întâlnești pe cineva la o petrecere, iar 5 minute mai târziu îi uiți numele. Ieși din magazin și habar n-ai unde ți-a parcat mașina.

Relaxează-te. Nimeni nu are o memorie perfectă și este în regulă să ai niște lacune, chiar dacă ești încă tânăr. Totuși, ce aspecte ale memoriei e util să cunoști, ca să eviți unele situații neplăcute?

Ce este normal?

Lucrurile pe care le-ai învățat de curând – cum ar fi un nume la o petrecere – sunt cel mai greu de reținut, pentru că încă nu s-au înrădăcinat în mintea ta. De fapt, lucrurile noi se „mută” în memorie abia după un somn bun, așa că lasă pe dimineață încercările de a verifica memoria.

De asemenea, este obișnuit să uiți unde ai pus ceva sau o întâlnire care era în programul tău. De cele mai multe ori, asta se întâmplă pentru că nu ai fost foarte atent în primul rând. Poate că te-ai concentrat să nu-ți verși paharul de vin în loc să afli numele acelei noi persoane sau s-ar putea să te fi gândit la lista de cumpărături în loc de locul unde ți-ai lăsat mașina. De asemenea, ai tendința de a uita lucruri atunci când ești obosit, bolnav sau stresat.

Trucuri rapide pentru o memorie mai bună

Există lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria zi de zi. Poate fi necesar să îți organizezi (sau să reorganizezi) puțin viața:

  • Ține-te de un plan. Păstrează articolele pe care le rătăcești adesea în același loc și va fi mai puțin probabil ca acestea să dispară în viitor. Instalează un cârlig pentru chei și o stație de încărcare a telefonului mobil, astfel încât acestea să aibă locuri dedicate.
  • Scrie pe hârtie. Când este vorba de a-ți urmări programul, numerele de telefon și zilele de naștere, pune pixul pe hârtie. Chiar dacă nu te uiți la notițele tale, actul de a le nota te poate ajuta să-ți amintești lucruri.
  • Consultă-ți calendarul. Obține o agendă sau un calendar de perete și scrie în ea întâlniri, planuri, ieșiri în familie – și orice altceva. Privește programul din ziua următoare înainte de a merge la culcare pentru a te ajuta să păstrezi evenimentele proaspete în minte.
  • Joacă jocuri de cuvinte. Creează o parolă online pe care nu o vei uita niciodată folosind un acronim. Inventează o propoziție sau o frază ușor de reținut. De exemplu, ai putea folosi anul în care echipa ta sportivă preferată a câștigat. Înseamnă ceva pentru tine, așa că îți vei aminti, dar nu este ușor de înțeles pentru un hacker din afară. Dacă parola a fost atribuită, alcătuiește o propoziție care să i se potrivească.
  • Repetă, repetă, repetă. De la numele unei persoane pe care tocmai ai întâlnit-o până la o adresă la care trebuie să ajungi, a repeta ceva ajută.
  • Lucrează la asta. Fă ceva pentru a-ți provoca creierul – învață o nouă limbă, discută despre cărți cu prietenii tăi sau distrează-te cu un puzzle de cuvinte încrucișate.
  • Fii social. Oamenii care fac voluntariat, sau pur și simplu țin pasul cu prietenii și familia, au șanse mai mari să rămână în alertă.

Stilul de viață și memoria

Stilul de viață afectează memoria. De exemplu, dieta ta joacă un rol. Dacă colesterolul, tensiunea arterială și zahărul din sânge sunt prea mari, vasele de sânge din creier și din jurul său se pot înfunda sau se pot deteriora. Un studiu de la Harvard a arătat că persoanele care mănâncă mai multe grăsimi saturate (care se găsesc în carne și produse lactate) se descurcă mai rău la jocurile de memorie decât cei care mănâncă mai puțin. Dacă încerci să faci alegeri alimentare mai bune, ia în considerare dieta mediteraneană. Acest mod de a mânca – care conține pește bogat în omega-3, ulei de măsline sănătos pentru inimă și multe produse proaspete – a fost asociat cu protejarea gândirii și a memoriei.

Ghici ce altceva este la fel de bun pentru memorie ca și pentru restul corpului? Sport regulat. Promovează fluxul de sânge către creier. Ar trebui să ai 30 de minute în fiecare zi. Și ai nevoie de somn regulat, care îți ajută creierul să înregistreze amintirile, astfel încât să le poți accesa mai târziu.

Dacă fumezi, încetează. Deteriorează vasele de sânge. Dacă ești un băutor intens, scade aportul de alcool. Cercetările arată că consumul excesiv de alcool încurcă memoria.

Iar cel mai important – păstrează o atitudine pozitivă și lucrează la sănătatea ta mentală! Mai puțină anxietate înseamnă mai multe memorii frumoase și o mai bună concentrare.

Distribuie articolul: