Orgasmul feminin nu este conectat în mod direct de capacitatea de a ovula, a da naștere pruncilor și nu este dependent de o anumită perioadă a ciclului menstrual. Totodată, această latură feminină rămâne adesea neînțeleasă, subapreciată și înconjurată de mituri.

Află în continuare ce este orgasmul feminin, când se produce, ce beneficii are și dacă sunt adevărate sau nu afirmațiile pe care le auzim frecvent la acest subiect.

Ce este orgasmul feminin?

Orgasmul este senzația plăcută percepută de femei în timpul masturbării sau a contactului sexual. În timp ce orgasmul masculin are un scop evolutiv  bine definit – de a transporta în vagin sperma și de a concepe, în rezultat, o nouă viață, scopul celui feminin nu este clar definit.
Un studiu medical din 2016 argumentează că orgasmul feminin nu are aparent un scop evolutiv pentru organism, însă poate fi o relicvă a momentului în care hormonii asociați cu orgasmul erau necesari pentru procesul de ovulație feminin, potrivit sanoteca.md.

Deoarece nu a existat o nevoie evolutivă pentru a elimina orgasmul feminin, acesta a persistat chiar și atunci când nu a mai fost strict necesar pentru fertilitate.

Însă, urmând un fir logic, orgasmul oferă plăcere femeii, ceea ce o determină să își caute un partener sexual. Respectiv, în acest mod este susținut mecanismul evolutiv de a da naștere unei vieți noi.

Ce se întâmplă în timpul orgasmului?

În timpul excitării, fluxul sanguin către organele genitale se accentuează, făcându-le cu mult mai sensibile. Excitarea în creștere determină accelerarea bătăilor inimii, a respirației și a tensiunii arteriale. În apropierea orgasmului, are loc contractarea ritmică sau spasmul mușchilor vaginului.

Unele teorii descriu câteva etape ale orgasmului:

– Stimularea și apariția excitării;

– Platoul, timp în care excitarea crește și se nivelează;

– Orgasmul, care provoacă sentimente intense de plăcere;

– Rezoluția sau diminuarea plăcerii.

Multe femei pot avea un alt orgasm după faza de rezoluție, în timp ce bărbații au nevoie de o perioadă de recuperare.

Beneficii pentru sănătate

În timp ce multe resurse din mediul online menționează că orgasmul contribuie la sănătatea pielii, părului și a stării de bine în general, există puține studii științifice care ar demonstra aceste afirmații.

În schimb, orgasmul oferă plăcerea, care îmbunătățește dispoziția, reduce stresul, îmbunătățește imunitatea și construiește relații mai sănătoase.

Declarații frecvente

Unele declarații pe care le adoptăm frecvent în societate au un statut de mituri. Printre acestea se numără:

– Femeile care nu au orgasm, au probleme psihologice

Este adevărat că traumele psihologice, problemele de cuplu și cele mentale pot contribui la un orgasm mai dificil pentru femei. Sunt însă și femei sănătoase, active sexual, care de asemenea, pot avea unele dificultăți din acest punct de vedere.

Printre cauzele lipsei de orgasm se pot număra lubrifierea insuficientă în urma utilizării contraceptivelor, în timpul sarcinii sau menopauzei. De asemenea, unele femei pot experimenta vulvodinia – durere în jurul vulvei sau a vaginului. Rezolvarea acestor probleme poate rezolva problema lipsei de orgasm.

– Orgasmul apărut în urma penetrării este cel mai sănătos

Femeile sunt încurajate (de multe ori de bărbați) să ajungă la orgasm în urma penetrării. Cu toate acestea, femeile pot avea orgasm și în urma stimulării clitorisului.

Sigmund Freud a afirmat că orgasmul vaginal este cel mai matur și complex tip. Cu toate acestea, niciun studiu științific nu a susținut această afirmație.

– Femeile nu pot avea orgasm vaginal

În timp ce orgasmul vaginal poate fi atins mai greu decât cel clitorial, unele femei îl pot avea, cu sau fără o stimulare suplimentară.

O femeie poate avea orgasm în urma stimulării clitorisului, vaginului sau a sfârcurilor. Însă, nu toate pot avea orgasm în urma aceluiași tip de stimulare.

– Partenerul îți poate spune dacă ai sau nu orgasm

Niciun bărbat nu poate afirma acest fapt până nu întreabă femeia. Unele emit sunete în timpul acestuia, altele nu. Transpirația, valurile de căldură pot, de asemenea, lipsi sau pot fi prezente.

Pentru a afla dacă o femeie a avut orgasm, aceasta trebuie întrebată. Dacă răspunsul este negativ, nu este cazul învinuirii și a presiunii adiționale – acestea pot agrava situația, determinând-o să fie mai anxioasă și să nu ajungă la orgasm. În schimb, e cazul unei discuții deschise, în care poate fi întrebată dacă o altă abordare pentru sex i-ar fi utilă.

Și dacă nu simți orgasm?

O analiză complexă din 2018 a 135 de studii a identificat un șir de factori cauzali ai disfuncțiilor sexuale:

– Probleme în cuplu;

– Probleme mentale;

– Stres;

– Stare fizică proastă;

– Probleme genito-urinare, precum durerile pelviene;

– Avort cu antecedente;

– Mutilare genitală cu antecedente și abuzul sexual;

– Stigmatizarea plăcerii și transformarea acesteia într-o rușine.

Cum să ajungi la orgasm?

Același studiu propune un șir de soluții pentru a atinge orgasmul:

– Exersarea;

– Afecțiunea zilnică a partenerului;

– O imagine pozitivă a corpului;

– Educația sexuală;

– Comunicarea intimă cu partenerul.

Masturbarea poate fi utilă în procesul de cunoaștere și de înțelegere ce se potrivește mai bine și ce e mai rău în acest proces. Alte strategii utile pot fi:

– Utilizarea unui lubrifiant pentru a face sexul mai plăcut;

– Solicitarea stimulării clitorisului de către partener;

– Masturbarea în timpul sexului;

– Discutarea fanteziilor cu partenerul;

– Anunțarea partenerului dacă ceva nu a mers bine.

Distribuie articolul: