„La o zi și jumătate după naștere, mi se întăriseră sânii, piciul nu putea suge, era foarte dificilă atașarea lui la sân, eu pe atunci încă neștiind cum se atașează corect bebelușul la sân ca să sugă eficient. Asistentele care erau de gardă veneau doar dacă le chemam și fără ca să spună cum să îl atașez corect pe micuț, îl lipeau de sânul meu și îmi spuneau sa nu apăs sânul în zona năsucului, să aibă cu ce respira. La câteva minute după asta, el adormea, iar eu îl vegheam, fără să fi înțeles dacă a mâncat sau nu”. Așa încep destăinuirile Cristinei Moga, mămica unui băiețel adorabil de 3 luni. Asemănător încep istoriile multor mame, care se pomenesc cu răni la mameloane și frustrări, din motiv că nu știu cum se atașează corect copilul la sân. 

Și atunci, foarte multe mame renunță la alăptarea la sân în favoarea laptelui praf. Așa se face că nu toți copiii îl acceptă, așa cum s-a întâmplat cu fiul Cristinei. Greva foamei l-a adus la otită și infecție urinară, iar pediatrul a fost cel care a readus-o la hrana cu laptele matern. Salvarea acestei mămici a fost o consultantă a grupului „Mămica alăptează”, care a instruit-o cum să atașeze corect copilul la sân, dar și cum să își poarte bebelușul în diferite moduri, astfel încât viața celor doi s-a schimbat radical.

FA4A8215-Edit

Fisurile și durerile de sân nu îi sunt străine nici Danielei Diacenco-Moșanu. Așa a început și calea ei spre alăptarea exclusiv la sân. De la 3,5 luni de viață copilul ei nu mai știe despre nimic altceva decât despre laptele matern.

Citește și: Pediatrul Mihai Stratulat la Marșul Alăptării: „Nu am avea atâția bandiți dacă mamele ar alăpta la sân!”

„ O contribuție aparte a avut-o consultanta în alăptare Alina Shmurun. Împreună cu ea, am reușit să învăț cum trebuie să fie atașat corect copilul și am scăpat de protectoarele de silicon, astfel încât procesul de alăptare sa devină o plăcere, nu un chin. Ea ne-a ajutat să soluționăm problema luării puțin în greutate, reușind până la 3,5 luni să eliminăm total adaosurile din alimentația bebelușului. Tot alături de Alina, am descoperit și am înlăturat problema frenului scurt, astfel copilul meu nu mai obosește și nici nu mai adoarme din primele minute de alăptare. Consider că este foarte important când la început de drum ai alături un consultant competent, care la orice oră vine cu răspuns la orice întrebare și cu soluție la fiecare problemă.”

FA4A8958-Edit

Așadar, lipsa unor cunoștințe despre cum se poate alăpta fără durere un copil este unul din motivele pentru care unele mămici eșuează, apoi cedează. Doina Ababei, mămică de gemeni, mai pune pe masă o carte – presiunea socială.

O altă dificultate a fost atitudinea unor prieteni sau rude. Slavă Domnului că nu au fost mulți, dar nu scăpau nici o ocazie să-mi spună că nu am ce face, mai bine le-aș da apă,  sau că ei nu înțeleg de ce fac acest efort. Iar cea mai deocheată a fost din partea unui medic pediatru, fiind internată cu cei mici în spital. Eram iritată din cauza unei situații neplăcute și copiii plângeau (că doar copiii nu plâng, nu?).  Încercam să-i liniștesc și să-i pun la piept, iar fraza pediatrului a fost (ca din pod, pentru mine): „Cum să nu plângă, doar nu mai aveți nimic acolo!” „Cum știți că nu am nimic ?!” (eu, total nedumerită). „Păi, se vede” (din hol).  Sau medici ginecologi, care declarau foarte siguri pe sine că laptele după 1 an e apă chioară, că înțărcatul trebuie să fie brusc și  fără milă și că alăptatul copiilor de 2 ani demonstrează o ușoară dereglare psiho-emoțională a mamei. Culmea e că multe femei cred acestor vorbe, ele doar vin din partea unor oameni cu studii, calificați și cu halate imaculate…”

FA4A2962-Edit

Nu și Doina. Ea nu a cedat nici când sânii erau împietriți, sfârcurile rănite, când avea febră musculară și dureri de spate îngrozitoare, migrene sfâșietoare, cu valuri de greață care țineau 3 zile și nu treceau cu nimic. A apelat după ajutor la un consultant în alăptare, iarăși la grupul „Mămica alăptează”, astfel încât astăzi declară cu toată încrederea că nimic din lume nu poate înlocui laptele matern.

Sursa: mamicaalapteaza.md