Vara este sezonul în care te poți bucura pe deplin de înghețată, porumb fiert sau copt, pepene roșu și galben, adevăratele delicii care te răcoresc și te ajută să treci mai ușor peste temperaturile ridicate.

Porumbul, pe lângă faptul că este delicios, este și o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre și oferă o mulțime de beneficii pentru organism, potrivit sodelicious.ro.

Beneficiile porumbului

Porumbul conține substanțe nutritive precum vitaminele B și C, la care se adaugă fibre și proteine, magneziu și potasiu, dar și doi dintre cei mai importanți antioxidanți: zeaxantina și luteina. Porumbul oferă o cantitate mare de fibre și trebuie menționat că nu conține gluten.

Nutrienții esențiali pentru o vedere mai bună sunt vitaminele A, C, E, zincul, luteina şi zeaxantina și acizii graşi Omega 3. Află mai multe informații din articolul următor:

Magneziul ajută la diminuarea riscului de producere a atacului de cord, dar este recomandat și pentru dieta femeilor însărcinate. Acidul folic ajută la dezvoltarea și regenerarea celulelor, un lucru extrem de important în primele săptămâni de dezvoltare a fătului.

Dacă vrei să te păstrezi cât mai mult timp tânăr/ă, atunci trebuie să consumi cât mai mult porumb fiert sau copt. Acesta este o sursă puternică de antioxidanți, un ajutor perfect pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Consumul regulat de porumb te poate ajuta să ai o piele frumoasă și o vedere mai bună, dar mai trebuie spus că și masajul cu ulei de porumb aduce beneficii importante, contribuind în mod însemnat la îmbunătățirea texturii pielii.

Porumbul are în compoziție atât fibre solubile, cât și insolubile. Cele insolubile fac bine organismului pentru că previn constipația, deci ajută mult sistemul digestiv, iar cele solubile ajută la blocarea colesterolului rău. Porumbul mai conține carotenoide și bioflavonoide, care controlează și nivelul colesterolului din sânge.

Porumbul este un aliat de nădejde și dacă te confrunți cu anemia, pentru că are în compoziție o cantitate mare de fier, un mineral esențial pentru funcționarea corectă a organismului.

Omega 3 din porumb te poate ajuta să scapi de colesterolul rău. În acest fel vei putea diminua riscul de creștere a tensiunii arteriale, dar și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Tot porumbul se numără printre legumele care conțin amidon și carbohidrați, ambele ajutând la stimularea nivelului de energie din organism.

Fibrele pe care porumbul le conține ajută la menținerea sub control a nivelurilor zahărului de sânge, deci încetinesc în mod considerabil felul în care glucoza sau zahărului sunt eliberate în sânge. Specialiștii spun că porumbul fiert este recomandat mai ales persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Datorită conținutului de vitamina C, licopen și alți antioxidanți pe care îi conține, porumbul ajută și la întărirea firelor de păr și tratează căderea acestora.

Este extrem de important de menționat că prin fierbere porumbul este una dintre puținele legume care nu își pierde din proprietăți prin tratament termic.

Cum se alege porumbul pentru fiert

Ca să obții gustul la care visezi tot anul, trebuie să ai grijă la alegerea porumbului. Trebuie să cumperi numai știuleții care au foile verzi, factor care îți poate confirma că porumbul este cules proaspăt.

Ca să îți dai seama de consistența boabelor, adică să fie boabe mici și moi, trebuie să desfaci puțin știuletele la vârf și să analizezi mătasea porumbului. Nici aceasta nu trebuie să fie prea uscată, iar culoarea boabelor trebuie să fie galben-deschis.

Ultimul pas pentru a vedea dacă porumbul este bun de fiert este să strivești un bob de porumb cu o unghie. Dacă acesta este suculent, iar lichidul este alb ca laptele, porumbul este perfect pentru fiert sau copt.

Cu cât boabele sunt mai moi și mai suculente, cu atât gustul este mai dulce și porumbul va fierbe mai repede.

porumb

Cum se fierbe corect porumbul

După ce alegi porumbul, trebuie să-i desfaci frunzele și să pui știuleții într-o oală cât mai încăpătoare. Deasupra trebuie să pui o parte din foile pe care le-ai desfăcut și să pui apă până când acoperi și porumbii și foile. Poți pune și un capac peste oală, dar trebuie să ai grijă să lași loc să iasă o parte din vaporii de apă. Știuleții de porumb se fierb la foc mediu. Poți testa din când în când câteva boabe cu furculița și atunci când sunt fierte îți vei da seama imediat.

Distribuie articolul: