Într-o relație de lungă durată, cuplurile se confruntă cu diverse fluctuații, iar responsabilitățile zilnice pot estompa scânteia inițială dintre parteneri. Dacă constați că cel de lângă tine devine doar un prieten sau coleg de cameră, este posibil să dispară atracția sexuală. Acest fenomen nu este neobișnuit în relațiile de durată, conform terapeutului sexual Nazanin Moali din Los Angeles. Atracția inițială necesită efort pentru a fi menținută, contrar ideii greșite că va persista fără niciun efort.

Nu-i mai pasă de felul în care arată

La începutul relaţiei, toată lumea vrea să facă o impresie frumoasă şi depune efort să arate bine în faţa celuilalt. Însă, pe măsură ce timpul trece şi responsabilităţile noastre se înmulţesc, parcă nu mai găsim timp şi chef pentru asemenea „nimicuri”.

“Nu este egoism, ci doar grijă pentru propria persoană şi, implicit, pentru cea de lângă noi. Ne-o datorăm nouă să avem grijă de noi, dar şi celui cu care ne împărţim viaţa. Trebuie să nu fim delăsători şi să acordăm atenţie felului în care mâncăm, facem sport, ne odihnim şi ne îmbrăcăm”, e de părere Kathy Hardie-Williams, terapeut de cuplu din Portland, Oregon.

Nu vă mai comportaţi ca un cuplu

Din moment ce urcăm în ierarhie în profesia noastră şi apar şi copiii pe lume, ziua parcă nu ne mai ajunge ca să bifăm tot ceea ce ne-am propus în fiecare zi. În asemenea circumstanţe, romantismul rămâne pe un loc inferior sau dispare cu totul din viaţa noastră.

Lasă, pentru o secundă, listele zilnice cu responsabilităţi, pune-ţi o rochiţă drăguţă, dă-ţi cu ruj şi sărută-ţi partenerul din senin. Fă-i invitaţia la o cină romantică şi pretinde acelaşi lucru şi de la el, atunci când îi permite programul.

Mai mult, stabiliţi împreună un program săptămânal de ieşit împreună în oraş, doar voi doi, fără copii, fără să vă rămână gândul la treburile casnice sau la cele profesionale. Un mic efort în acest sens poate da rezultate neaşteptat de bune.

Nu-i poţi ierta greşelile din trecut

Dacă au existat între voi doi conflicte despre bani, infidelitate, intimitate sexuală, decizii legate de copii sau treburi casnice şi n-aţi făcut decât să le daţi uitării, fără să le soluţionaţi, disensiunile şi chiar dispreţul pentru celălalt nu dispar niciodată.

„Asemenea neînţelegeri te distanţează de partener şi chiar te fac să-l urăşti, lucru care diminuează considerabil atracţia pentru el, evident”, spune Samantha Rodman, psiholog din North Bethesda, Maryland. E esenţial să păstraţi comunicarea între voi doi şi să demonstraţi adesea empatie pentru cel de lângă voi. Fără un dialog fructuos şi înţelegere reciprocă, nu poate exista acea intenţie de-a te apropia şi fizic de partener.

Te plictiseşte partenerul

În relaţiile pe termen lung, cruciale sunt stabilitatea şi siguranţa pe care o simţi în cuplu. Însă cum rămâne cu spontaneitatea şi gesturile romantice apărute din senin? Pe măsură ce trec ani, nu numai că noi ne schimbăm şi devenim mai maturi, mai serioşi, dar şi relaţia noastră amoroasă se schimbă. Totuşi e de preferat să nu devină atât de previzibilă, încât să ne plinctisim groaznic alături de jumătatea noastră, nu?

Nu există compatibilitate între voi

Cum spuneam, fiecare dintre noi se schimbă pe parcurs, însă este crucial ca cei doi parteneri să meargă în aceeaşi direcţie în viaţă, nu pe căi diferite şi să nu se mai intersecteze nicicând. Nu spune nimeni că nu poţi forma un cuplu cu cineva diferit ţie, poate chiar asta te-a atras la bun început la partenerul tău – că este altfel decât tine şi că nu te plictiseşti niciodată cu el.

Însă, atunci când diferenţele dintre voi sunt foarte mari, nu prea mai există nimic ce poate fi făcut pentru a salva mariajul vostru sau relaţia sentimentală. Şi-n acel moment critic din idila voastră cui îi mai pasă, zău, de atracţia sexuală?

Distribuie articolul: