Rusia declară că liderul lui Wagner, Evgeni Prigozhin, a fost de acord să se mute în Belarus, după ce gruparea de mercenari și-a abandonat rebeliunea. Președintele rus Vladimir Putin mai spune că și luptătorii grupului se pot muta acolo, dacă doresc.

Belarus a permis, de asemenea, trupelor ruse să invadeze Ucraina peste granița acesteia și ca arme nucleare rusești să fie introduse pe teritoriul său, scrie bbc.com.

Unde este Belarus și ce fel de țară este?
Belarus este o țară din estul Europei fără ieșire la mare, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. A fost o republică din fosta Uniune Sovietică până în 1991.

Belarus are o populație de nouă milioane și este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Multe părți ale economiei rămân în proprietatea statului.

În trecut, a fost descrisă drept „ultima dictatură” a Europei. Guvernul său a fost aspru criticat pentru suprimarea libertăților civile și pentru restricționarea presei.

Liderul său, Alexandru Lukașenko, este în funcție din anul 1994.

Cu toate acestea, Regatul Unit, Uniunea Europeană (UE) și SUA nu-l mai recunosc pe domnul Lukașenko ca președinte, deoarece consideră că alegerile au fost trucate.

Ultimele alegeri prezidențiale din 2020 au declanșat luni de proteste, care au fost reprimate cu brutalitate de forțele de securitate.

Kremlinul l-a susținut pe domnul Lukașenko, oferindu-și să-și sprijine forțele de securitate și oferind un împrumut de urgență de 1,5 miliarde de dolari.

„Lukașenko și-a ars punțile cu Occidentul și a devenit izolat de propriul său popor”, spune doctorul Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Regatului Unit în Belarus, care este acum membru al think tank-ului Institutului Internațional pentru Studii Strategice. „Acest lucru l-a făcut și mai dependent de Rusia”.

Cum a ajutat Belarus Rusia cu Wagner?

Președintelui Lukașenko i se atribuie rolul de intermediar în negocierile dintre domnul Prigojin și președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, Prigojin a dat înapoi, trupele sale au abandonat marșul asupra Moscovei și a fost de acord să se mute în Belarus după ce a negociat direct cu domnul Lukașenko.

Liderul lui Wagner, Evgeny Prigozhin, pleacă în exil în Belarus

Cu toate acestea, liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Tikhanovskaya, spune că permiterea lui Prigojin să se mute în Belarus „adaugă un alt element de instabilitate” în țară, care nu are nevoie de „mai mulți criminali și bandiți”.

Cum a folosit Rusia Belarus pentru a invada Ucraina?
În 2021, Belarus a semnat un tratat de securitate care permite staționării trupelor ruse acolo.

„Putin trebuie să fi exercitat o presiune mare, pentru că Lukașenko a refuzat întotdeauna să găzduiască forțele ruse înainte”, spune Emily Ferris de la grupul de reflecție al Royal United Services Institute.

În ianuarie și februarie 2022, forțele ruse au organizat exerciții militare comune în Belarus, iar până la 30.000 de militari au invadat apoi Ucraina de pe teritoriul său.

A fost cel mai scurt drum către capitala Ucrainei, Kiev.
După invazie, Belarus și-a schimbat statutul de a fi o țară neutră și non-nucleară.

Apoi a permis forțelor Rusiei să-și folosească bazele aeriene militare, să tragă rachete de pe teritoriul său și să-și folosească legăturile feroviare și rutiere.

Ca răspuns, Marea Britanie, UE, SUA și Canada au impus toate sancțiuni Belarusiei, precum și Rusiei.

Cu toate acestea, domnul Lukașenko a reușit să împiedice trupele belaruse să lupte în Ucraina, spune Oleg Ignatov de la grupul de reflecție International Crisis Group.

„El face totul pentru a scăpa de a fi implicat în război”, spune el. „Acesta poate fi ultima fărâmă de legitimitate pe care o are Lukașenko”.
Ce arme nucleare rusești sunt în Belarus?
În martie, președintele Putin a spus că Rusia va pune rachete nucleare tactice în Belarus, pentru a avertiza pe oricine „se gândește să ne provoace o înfrângere strategică”.

El a spus că unele rachete Iskander, care pot transporta focoase nucleare, au fost deja mutate acolo.
Armele nucleare tactice conțin focoase nucleare mici concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă împotriva unor ținte specifice.

Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul său de când a fost de acord să le elimine, în 1994. Vorbind la televiziunea de stat rusă, președintele Lukașenko a spus că nu numai că a lăsat Rusia să staționeze arme nucleare în Belarus, ci „Le-am cerut înapoi”, a spus el.

Dr. Gould-Davies spune: „Putin nu a trebuit să mute aceste arme în Belarus pentru a lovi Ucraina, dar ar putea dori mai multe opțiuni de lovitură împotriva țintelor din Occident”.

Distribuie articolul: