Orice femeie suferă la un moment dat de o afecţiune ginecologică, de obicei uşoară şi tratabilă. Există însă şi cazuri în care patologia ginecologică poate avea și consecințe grave, cum ar fi imposibilitatea de a rămâne însărcinată sau pierderea vieții.

Am stat de vorbă cu medicul obstretician, Silvia Agop, cu o experiență de 17 ani în acest domeniu și am aflat care sunt cauzele întârzierii menstruației, cauzele infertilității și frica de naștere.

Multe femeie se confruntă cu întârzierea menstruației, care sunt cele mai frecvente cauze?

„Menstruația propriu zisă vine o dată la 21-35 zile în mod normal. Ce nu se include este deja patologic. Cauzele sunt multiple, de la diverse patologii ginecologice cum ar fi ovarul polichistic, obezitatea, nu se exclude stresul, emoțiile negative, devieri de la fusul orar și unele medicamente etc”.

Se spune că aproape toate femeile se confruntă măcar o dată în viață cu candidoza vaginală, de ce se întâmplă asta?

„Candida este o ciupercă care în mod normal se află în corpul nostru. Atunci când scade imunitatea ea devine patogenă. Cauze frecvente sunt: antibioticoterapia neargumentată, stresul, menstruația, stări conflictuale la serviciu, relații complicate între parteneri, supraoboseala, expunerea îndelungată la soare etc. Tratament definitiv nu există și când va apărea data viitoare nu se cunoaște”.

Trăim vremuri când infertilitatea este din păcate o problemă destul de des întâlnită. Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilității în cazul femeilor.

„Infertilitatea este de fapt o condiție și nu o boală. Ea nu doare și nici nu are anumite acuze. Eșecul conceperii generează o serie de probleme emoționale, sentimente de vinovăție, inutilitate, cu apariția ulterioară a diverselor probleme în relația de cuplu.

Cea mai frecventă cauză a infertilității feminine la noi în țară este cea tubară (anumite maladii netratate ce duc la apariția ocluziei trompelor uterine) și imposibilitatea conceperii natural”.

De ce femeilor încă le este frică de epidurală?

„Frica vine din lipsa cunoașterii sau informarea din surse nesigure. Sugerez informarea din articole de impact scrise nemijlocit de specialiști”.

Silvia Agop a scris mai multe detalii despre epidurală într-o postare pe pagina sa de Instagram: 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ginecolog Silvia Agop (@silviaagop)

Cum poate fi ajutată o femeie căreia îi este foarte frică de naștere?

„Orice gen de frică, inclusiv cea de naștere este depășită când cunoști ce prezintă nașterea ca proces, frecventezi cursuri de pregătire prenatală, apelezi la un medic cu care reușești să creezi o relație de încredere, care te susține, te încurajează în situațiile vulnerabile pentru tine.

Un medic empatic și care oferă asistență medicală cu mare dedicație te ajută să depășești frica și să înțelegi că nașterea este fiziologică, frumoasă și când apare minunea de bebeluș se uită totul”, a spus Silvia Agop, medic ginecolog.

Distribuie articolul: