Nesuferitele puncte de grăsime mici, galbene sau albe, care își fac apariția uneori din senin pe față reprezintă chisturi de keratină ce pot afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv nou-născuții. Domnul doctor Laurențiu Vlădau, specialist dermatolog din București, a explicat pentru one.ro, de ce apar aceste puncte, cum pot fi tratate și care este diferența dintre ele și acnee.

Deși se prezintă la prima vedere asemeni unor coșuri, punctele de grăsime au o structură mai ferma şi apar în zone de piele non-grase, de obicei pe față, pe buze, pe pleoape şi pe obraji. Cu toate acestea, ele pot fi găsite şi înalte părți ale corpului, cum ar fi spate sau organele genitale și, deși de obicei nu provoacă mâncărime sau durere, pot cauza disconfort din punct de vedere estetic pentru unele persoane.

“Denumite milia în termeni medicali, aceste puncte sunt sunt chisturi mici,cu dimensiuni de 1 până la 2 milimetri, care se formează atunci când celulele moarte ale pielii sau keratina sunt blocate sub piele. Pe lângă aspect, nu există alte simptome ale afecțiunii. În unele cazuri, pacienții raportează mâncărime sau disconfort, însă milia este diagnosticată prin aspect, fără alte teste speciale”, explică specialistul dermatolog.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a miliei adulte este utilizarea de produse comedogenice – cele care conţin uleiuri, care pot interfera cu capacitatea pielii de a elimină celulele moarte.

“Produsele grase sau uleiurile aplicate la suprafața pielii și care provoacă obstrucția orificiului extern al glandelor sebacee și sudoripare sunt printre principalii factori care favorizează apariția acestor puncte albe. Iritația produsă de creme pe bază de derivați de vitamina A sau retinoizi și produsele pe bază de alcool pot avea și ele același efect. Transpirația excesivă poate juca un rol important și ea în apariția milia, la fel ca și razele ultraviolete – observându-seca milia apare mai frecvent în cazurile în care pielea a fost afectată de soare”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădau.

“Problema poate fi identificată și la sugarii și bebelușii care transpiră excesiv, care au hormoni transferați de la mama ce provoacă apariția de puncte albe, precum și la persoanele adulte care folosesc emoliente grase sau produse alcoolice iritante, adolescenții cu acnee, femeile adulte cu tulburări hormonale ce conduc la apariția acneei comediene a adultului”, a completat specialistul dermatolog.

Tratament

Prima recomandare și cea mai importantă este evitarea lezării chistului la domiciliu din dorința de a scăpa de el, pentru a ne feri de riscul de infecție şi apariția de cicatrici. Punctele superficiale pot dispărea chiar și în câteva zile, spontan sau după o exfoliere ușoară. Cele profunde nu vor dispărea, ci de cele mai multe ori rămân sub piele, nemodificate, pentru perioade lungi de timp.Procedurile efectuate în cabinele de specialitate sunt preferabile în aceste cazuri.

“Încercarea de a stoarce aceste chisturi asemeni coșurilor va provoca leziuni ale pielii fără a putea elimina problema. Dacă afecțiunea nu trece de la sine în câteva luni și este deranjantă din punct de vedere estetic, cea mai bună soluție este sfatul dermatologului, care poate pune la dispoziție diferite opțiuni de tratament, de la folosirea laserului pentru a îndepărta punctele de grăsime, dermabraziune, peelingul chimic sau crioterapia”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădau.

Indiferent de tratamentul ales, îndepărtarea miliei va necesita de obicei o incizie, mai ales atunci când chisturile sunt adânc sub suprafața pielii, fapt pentru care este indicat să procedură să nu fie efectuată la domiciliu de către pacient. De obicei, în cabinetul dermatologic procedura este rapidă şi fără durere, riscurile de cicatrizare fiind minime.

Sursa: One.ro