Colega sa, Maria Pevcih, a afirmat într-un videoclip publicat luni, 26 februarie, că Alexei Navalnîi a fost asasinat pentru că era pe punctul să fie eliberat într-un schimb de prizonieri.

La începutul lunii februarie, conform declarației lui Pevcih, lui Vladimir Putin i s-a făcut o ofertă de a schimba pe Alexei Navalnîi și „doi cetățeni americani” în schimbul fostului ofițer FSB Vadim Krasikov, care a fost implicat în asasinarea fostului comandant terorist cecen Zelimkhan Khangoshvili în Germania în 2019.

„Am primit confirmarea că negocierile erau în stadiul final în seara zilei de 15 februarie”, a spus Pevcih. „Pe 16 februarie, Alexei a fost ucis.(…).După începutul războiului, a devenit clar că trebuie să-l scoatem pe Navalnîi din închisoare cu orice preț – urgent”, a spus Pevcih.

Deoarece Alexei Navalnîi este cetățean rus, a explicat ea, echipa sa a decis să caute un „schimb umanitar”, un proces prin care țările străine au eliberat istoric spioni ruși în schimbul prizonierilor politici.

Pevcih a spus că asociații lui Navalnîi au început prin a întocmi o listă cu prizonierii politici ruși a căror eliberare ar fi solicitată, în timp ce jurnalistul de investigație Christo Grozev „a căutat și a identificat” simultan spioni ruși aflați în închisoare în străinătate.

„Ne-a luat doi ani întregi pentru a implementa acest plan. Ar fi putut dura mai puțin”, a spus ea:

Dacă ar fi existat dorință și voință politică, aceasta ar fi fost o chestiune de luni, nu de ani. Dar nu era suficientă dorință sau voință. Eforturi enorme, persuasiune nesfârșită, săptămâni de așteptare pentru răspunsuri, zeci de călătorii și sute de apeluri fără răspuns. Oficialii americani și germani au dat din cap înțelegător. Au vorbit despre cât de important era să-l ajutăm pe Navalnîi și pe alți prizonieri politici, ne-au strâns mâna, au făcut promisiuni și nu au făcut nimic”.

În cele din urmă, echipa a făcut progrese cu ajutorul unor oameni influenți care au condus „negocieri neoficiale cu bătăușii lui Putin”, riscându-și uneori viața și cariera, a spus Pevcih.

În cele din urmă, planul „a primit aprobare” în primăvara lui 2023, a continuat ea – dar aceasta a fost urmată de luni de ezitare și comunicare greșită din partea diverșilor jucători. Până în decembrie 2023, totuși, planul a fost „înapoi în acțiune”. Potrivit lui Pevcih, au existat „urme” ale acestor „aproape negocieri” în mass-media, inclusiv în știrile din SUA despre presupusa dorință a lui Putin de a asigura eliberarea lui Krasikov.

„[Putin] ar fi putut să-l prindă pe [Krasikov]”, a spus Pevcih. „Dar numai dacă renunța la Navalnîi”.

După ce a aflat despre moartea lui Navalnîi, a spus Pevcih, i s-a spus că miliardarul rus Roman Abramovici a fost cel care i-a transmis în cele din urmă propunerea de schimb lui Vladimir Putin. Când ea l-a contactat pe Abramovici pentru comentarii, acesta nu a confirmat și nici nu a negat că a servit ca negociator informal în cadrul discuțiilor.

„Vă spun această poveste pentru a avea un răspuns la întrebarea de ce Navalnîi a fost ucis în mod special acum”, a spus Pevcih. „I-a fost clar lui Putin că singura modalitate de a-l obține pe Krasikov ar fi să-l schimbe cu Navalnîi”.

Distribuie articolul: