În contextul Zilei Profesionale a Profesorilor, am întrebat câțiva profesori de ce au ales această meserie. Ecaterina Stati este profesoară de matematică la un liceu din Chișinău. De ce a ales meseria de profesoară, aflați din rândurile mai jos.

Daniela Gorincioi: De ce ai ales meseria de profesor?

Ecaterina Stati: Întotdeauna am fugit de ideea de a fi profesoară. Însă, fiind în concediu de creștere a copilului și, totodată, se începuse pandemia COVID, așa că simțeam nevoia să fac ceva util. Odată ce trecuse sistemul de învățământ la online, mi-a venit ideea să depun actele la un program de masterat. Sigur că am ales matematica didactică, pentru că întotdeauna mi-au plăcut cifrele. Iar fetița mea mă motiva să aleg aceasta cale, pentru că am început să înțeleg cât demult are nevoie țara noastră de profesori, mai ales în ceea ce ține de științele exacte, iar eu îmi doresc un viitor mai bun pentru fetița mea!

DG: Ce face deosebită meseria de profesor?
ES: Orice meserie are la bază un profesor care te învață, indiferent în ce domeniu ești. Pentru a crește și a te dezvolta, ai nevoie de un mentor, un profesor care să-ți pună bazele și să te îndrume pe tot drumul tău spre succes. Să vezi succesele pe care le obțin copiii este o bucurie, realizezi că tot ceea ce faci nu este în zadar și continui să te dezvolți, pentru a ajuta cât mai mulți copii să înțeleagă că studiile sunt importante.

DG: Cum vezi viitorul meseriei de profesor?
ES: La moment am luat o pauză, fiind în concediu de creștere a copilului, cu a doua fetiță. Însă, aștept cu nerăbdare să revin din nou în fața copiilor. Recomand studenților să aleagă aceasta meserie, pentru că este una foarte interesantă, de care te îndrăgostești fără să-ți dai seama. Iar în ultimii ani, știm deja cu toții că este o criză de profesori și educatori în domeniu, dar fără ei nu ar exista nici o profesie. Meseria de profesor este baza tuturor meseriilor.

Distribuie articolul: