Ion Druță, celebrul scriitor, va avea parte de un înmormântare specială la Lumânarea Recunoștinței din Soroca, în conformitate cu dorința sa exprimată în testament. Ministerul Culturii a dezvăluit programul funeraliilor pentru a-i aduce un ultim omagiu acestui mare scriitor, conform informațiilor oferite de UNIMEDIA.

Ceremonia funerară va avea loc pe data de 2 octombrie la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, între orele 09:00 și 11:00.

După încheierea acestui moment, corpul neînsuflețit al lui Ion Druță va fi transportat spre orașul natal, Soroca.

La ora 14:00, la Lumânarea Recunoștinței din Soroca, va avea loc o Slujbă religioasă, iar în jurul orei 14:30, Ion Druță va fi înmormântat conform ultimei sale dorințe.

Ministerul Culturii a anunțat că va organiza evenimente speciale pentru a omagia memoria și contribuția maestrului Ion Druță la dezvoltarea literaturii și culturii române, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.

În ziua de 2 octombrie 2023, Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei, realizate pe baza operelor lui Ion Druță, într-un gest de recunoaștere a impactului său asupra culturii moldovenești.

Ca semn de doliu național, ziua de 2 octombrie a fost declarată astfel în legătură cu funeraliile lui Ion Druță, printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu.

În satul Horodiște, raionul Dondușeni, unde s-a născut Ion Druță, s-a lăsat liniște. Toată comunitatea, precum și fântâna construită la inițiativa scriitorului, sunt marcate de pierderea acestuia. Autoritățile moldovenești s-au angajat să ofere sprijinul necesar familiei scriitorului, indiferent dacă aceasta decide să îl înmormânteze în țară sau să respecte dorința exprimată în testament.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat condoleanțe în legătură cu decesul lui Ion Druță, recunoscând contribuția acestuia la cultura națională.

Marea personalitate literară Ion Druță a încetat din viață pe 28 septembrie, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urmă o moștenire literară bogată și profundă pentru cultura moldovenească.