Mai e puțin și sărbătorim hramul orașului. Nu prea ne arde de sărbătoare, că ucrainenii primesc câte 100 rachete pe zi, dar na. Haideți să vă povestesc cum în familia mea la nordul Moldovei, ca, de fapt, și în miile de alte familii din Moldova, gospodinele se pregăteau de hram.

În primul rând, se făcea lista de produse. Pe o foaie dublă de caiet. Foaia i se înmâna tatei și ferească Dumnezeu să vină acasă fără seliodcă afumată (din rusă: scrumbie afumată). Ce fel de masă de hram fără seliodcă afumată? Râs și batjiocură!

Pe urmă, eu cu mama pregăteam carnea. Ei cum, carnea… Că doar nu v-a părut că era o bucată de carne pe care s-o coci acolo cu niște cartofi și să faci o salată, să mănânci, și să zici bodaproste? Nici într-un caz. Carnea însemna: cocoș pentru răcituri, tocătură pentru pârjoale, carne tăiată mărunt pentru sarmale și un iepure ferchezuit, aranjat în tavă spre a merge la cuptor, sau o găină în care băgam niște tocmagi de casă, unși cu unt.

La rece trebuiau să fie zece feluri de mâncare. Nu știu cum la voi, dar la noi la nord, la hram nu se invită, vine cine vrea, și doar n-o să primești omul cu dinaintea goală. Deci, zece bliduri înșirate artistic pe masă. Salată olivie, șuba cu seliodcă murată (din rusă: scrumbie murată), evident seliodca afumată cu măsline și lămâie aranjată frumos, salată de legume simplă, o salată nouă pe care mama mă punea s-o citesc din caietul cela fermecat unde până la jumate erau rețete de prăjituri și de la jumate diete etc. La dulce: clătite cu brânză, un tort Napoleon și un tort Prinț.

Am uitat un moment important, mama zicea că mâncarea se face în ziua aceea, ca să fie proaspătă. Și tot în ziua ceea casa trebuia făcută lună. Doctor fiind, se temea cred că să nu vină „sana pi stanție” (din rusă: Inspecția curățenii) să vadă vreo ață de păianjen uitată pe vreo lustră, că scandalu-i gata!

Răcitura o fierbeam eu și trebuia să am grijă să strâng spuma. De-i cutremur, de se mișcă munții sau moare cineva – nu mă-nteresează. Stau acolo proțap că dacă iese răcitura tulbure, o să ne știe tot satul. Clătitele tot eu le făceam, și nu dă Domnul să iasă vreuna mai groasă, că imediat apărea Poliția Clătitelor în persoana lui mama și zicea: „Asta-i groasă, curat urechea porcului. Zvârle”.

Bun. Ora cinci seara. Masa gătită ca în povești, casa strălucește de curățenie. Oaspeții se întrec în laude și apreciază efortul gospodinelor, numai că pe la bouă seara gospodinele gata, cad din picioare, aduc tortul pe masă și se duc să se culce. „Voi îți închide ușa aici să nu umble mâța, că noi mâine o să strângem. Ne scuzați, dar deamu’ nu mai putem”.

Au trecut anii, s-au schimbat lucrurile, dar gospodina… nordului din mine tot caută de sărbători să facă mese în două etaje. Și se reia vechiul cântec: du-te la piață, marinează carnea, așază rața pe curechi, șezi țeapănă lângă răcituri, fă curat, spală perdele, șterge geamuri. Nu uita să te aranjezi, că trebuie seara să arăți de parcă toată masa a gătit-o altă femeie și curățenia din casă a făcut-o Mr. Proper.

Și nu-i vorbă, poate vrea să te ajute cineva, dar dacă totuna nu face acătării și trebuie să speli din urmă. „Ce-ai amestecat acolo așa ca cu mâna mortului?”. „Cine taie, măi, cârnațu’ de-a curmezișul bățului?”. „Da ouăle celea de cât timp fierb? Ian, afară, că numai mă-ncurcați!”.

Și vine seara și tu cazi de oboseală, dar trebuie să fii gazdă primitoare, să glumești cu oaspeții, să fii numai zâmbet și la urmă să strângi masa, că la bloc n-avem casă mare s-o închidem ca să nu umble mâța. Și mâța noastră șapte nu știe, descuie ușa cu cheia dacă trebuie.

Anul acesta, însă, am avut de lucru la serviciu. Un volum destul de mare. N-am cumpărat nimic, n-am gătit nimic, în casă e așa o dezordine artistică, dar eu am pus mâna pe telefon și am programat chiar de hram o ieșire la o vinărie mică înafara orașului. Să mergem cu familia, să bem un pahar de vin bun, să tragem o gură de aer proaspăt. Deamu’ anul ista a trece așa.

Iar când ne-a întrebat gazda ce mâncare să ne gătească, bărbat – meu a zis: „O zeamă și o măligă. Cât poate să mănânce un om…”.

Distribuie articolul: