Daniela Pruteanu este fata diagnosticată cu sindromul Down, care a visat dintotdeauna la o pasiune doar a ei și uite că ea și-a realizat visul.

Am descoperit-o pe Daniela datorită proiectului de pe Moldova.unwomen.org, cel care își propune să promoveze egalitatea de gen, abilitarea femeilor și să combată violența domestică care afectează femeile și copiii. 

Daniela este diagnosticată cu sindromul Down, dar asta nu a oprit-o să învețe în rând cu ceilalți copii din clasă, să cânte la vioară, să fotografieze și să se gândească ce i-ar plăcea să facă mai departe. Acum se visează o femeie de afaceri, care singură își va clădi un viitor frumos în pofida celor care i-au spus la naștere că nu va supraviețui. Are 19 ani și este copilul soarelui, cum o dezmiardă cei apropiați. Acest lucru o face să chicotească încet de încântare. În urmă cu doi ani, Daniela împreună cu mama ei, Elena, au început să crească flori în ghivece.

Mai întâi au fost câteva semințe, apoi au plantat și mai multe, până sera construită de tatăl tinerei, Petru, s-a umplut cu sute de flori, care acopereau pământul cu un covor colorat și foarte parfumat.

Florile erau o pasiune de-a Danielei de când era mică, iar mama îi insufla dragostea pentru natură și grija pentru fiecare crenguță, pentru fiecare fir de iarbă. Îi plăcea atât de mult, încât primul cuvânt a fost „flori”. L-a pronunțat atunci când i-a auzit pe părinți discutând despre ce ar putea crește în locul verzei, care cerea investiții prea mari și aducea un profit prea mic. Cuvântul a planat deasupra gândurilor întregii familii și după câteva minute au zis să încerce să crească flori.

Au construit sera, au pregătit pământul, au tras apă. Și când razele soarelui au trecut prin pelicula moale a serei au plantat diferite soiuri de flori, ținând neapărat cont și de cererea pieței.

„Învățam câte puțin să ne construim și dezvoltăm afacerea”, mărturisește Daniela, în timp ce stropește un rând de flori care au început deja să-și deschidă petalele.

Danielei mereu i-a plăcut să se afle în natură, printre flori și să se încarce de la ele cu energie. „Printre ele mă simt bine”, recunoaște Daniela, și nimeni nu are nicio îndoială când o urmărește cum își trece delicat degetele peste frunze și petale, ca să nu le rănească în niciun fel.

Dacă în timpul săptămânii Daniela merge la școală și își face lecțiile, reușind să îngrijească florile câteva ore dimineața și seara, atunci întreaga sâmbătă este doar pentru asta. Se trezește dis-de-dimineață și se grăbește în seră, acolo unde este întâmpinată de un val parfumat, plăcut și delicat. Verifică fiecare floare, să vadă dacă mai are nevoie de apă, de vitamine sau de mai multă lumină.

Duminica și ajunul zilelor de sărbătoare este perioada preferată a Danielei, când își umple coșurile cu flori și merge să le vândă la piața din Cahul.

„E plăcut să te împarți cu lucruri frumoase”, spune ea și zâmbește entuziasmată.

„Acest material este dezvoltat în cadrul Proiectului EVA finanțat de UE („Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”), care își propune să promoveze egalitatea de gen, abilitarea femeilor și să combată violența domestică care afectează femeile și copiii”, transmite Moldova.unwomen.org

Sursa: Moldova.unwomen.org

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: