Referendumul reprezintă unica modalitate prin care cetățenii pot participa direct la deciziile statului, iar referendumul republican constituțional are o importanță deosebită. Aceasta este opinia doctorului în drept și fostului judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, care explică semnificația unui eventual răspuns „Da” sau „Nu” la singura întrebare de pe buletinul de vot.

 

„La referendumul republican constituțional dacă se va pronunța electoratul pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), înseamnă că aceasta este voința supremă a electoratului și ea trebuie realizată, inclusiv prin introducerea modificărilor în Constituție privind integrarea europeană, parcursul integrării europene.

Asta înseamnă că puterea juridică a rezultatului referendumului este o putere superioară, o putere constituțională și trebuie realizată inclusiv prin introducerea modificărilor în Constituție. În cazul în care la referendum majoritatea se vor pronunța „contra”, înseamnă că nu vor fi introduse nici un fel de modificări în Constituție, înseamnă că electoratul s-a exprimat contra aderării la UE. Unii spun că dacă se va adera la UE, R. Moldova pierde suveranitatea. Oameni buni, dar cele 27 de state care au aderat la UE au pierdut suveranitatea?”, a menționat Nicolae Osmochescu pentru Compania „Teleradio-Moldova”.

Distribuie articolul: