După 9 luni frumoase de sarcină, una dintre cele mai mari preocupări pentru o mămică în devenire este legată de administrarea anesteziei epidurale în timpul nașterii. Sentimentul de frică, necunoștința și informațiile îndoielnice adunate de pe forumuri, fac să crească neîncrederea în procedura medicală. Ca să diluăm un pic din atmosfera precară, venim cu informații credibile care au la bază medicina bazată pe dovezi.

Analgezia epidurală constă în blocarea transmiterii semnalului dureros, prin administrarea unui produs anestezic în spațiul peridural, prin intermediul unui cateter. Plasarea acestui cateter are loc prin intermediul unui ac special, care este înlăturat imediat după ce cateterul ajunge în spațiul peridural. În final, pentru a preveni mobilizarea/deplasarea cateterului, acesta va fi fixat pe spate cu emplastru (lipici special).

Epidurala poate fi solicitată de către parturientă (femeia aflată în naștere) din momentul confirmării debutului de travaliu, de către medicul obstetrician-ginecolog (cardiotocografie). Astfel, indiferent de dilatarea colului uterin, mămica în devenire are dreptul să solicite analgezia peridurală, atunci când contracțiile îi creiază disconfort. Analgezia epidurală își păstrează avantajele atât la deschidere de 1 cm, cât și la 10 cm (deschidere completă).

Pe lângă confortul în timpul contracțiilor, analgezia peridurală oferă și câteva avantaje referitor la securitatea mamei: permite evitarea anesteziei generale în caz de urgență (necesitatea efectuării unei operații cezariene de urgență, extracție instrumentale, sau revizie uterină). Astfel, metaforic vorbind, epidurala este un „vaccin’’ contra anesteziei generale, în caz de urgențe obstetricale. Dat fiind faptul că nicio metodă de analgezie alternativă nu are eficiența analgeziei peridurale, acestea ar putea fi propuse doar în caz de prezență a contraindicațiilor pentru epidurală:

  • Dereglări de hemostază congenitală, sau achiziționată (trombocitopenie, administrarea anticoagulantelor, etc);
  • Infecții în zona puncției (injecției) sau sepsis;

Hemodinamică maternă instabilă (de exemplu, hemoragia);

Efectele adverse ale analgeziei peridurale rezultă din consecințele fiziologice ale acesteia:

  • Hipotensiunea (scăderea tensiunii arteriale)- este o reacție adversă cauzată de dilatarea vaselor sangvine și/sau întreruperea bruscă a durerii. Hipotensiunea este considerată semnificativă clinic, dacă este însoțită de simptome materne (amețeli, greață și/sau scăderea bătăilor cordului fetal). Este posibil să fiți poziționată în decubit lateral stâng, pentru a preveni apariția hipotensiunii, imediat înaintea administrării medicamentului analgezic în spațiul peridural. Hipotensiunea simptomatică, poate fi ușor tratată/corijată prin administrarea preparatelor vasopresoare.
  •  Pruritul (mâncărimi ale pielii) este o reacție adversă care apare ca urmare a administrării preparatelor opioide în spațiul peridural. Medicamentele folosite de noi, sunt liposolubile și pot cauza prurit la nivelul membrelor inferioare, abdomen și torace.
  •  Greața și voma pot apărea în timpul nașterii, chiar și în absența analgeziei peridurale (din cauza nașterii propriu-zise, sau din cauza durerilor în timpul contracțiilor).
  • Retenția de urină- o reacție adversă a analgeziei peridurale, frecvența căreia ar putea fi redusă prin utilizarea concentrațiilor mici de anestezic local. Dacă totuși veți simți dureri insuportabile în regiunea suprapubiană, posibil va fi nevoie de golit vezica urinară prin intermediul unui cateter vezical.
  • Frisonul (tremorul) se poate dezvolta în timpul nașterii, chiar și în absența analgeziei peridurale. Ar putea fi cauzat de dilatarea vaselor sanguine.
  • Durerea de spate apare doar în locul puncției și este cauzată de leziunea țesuturilor moi. Această durere durează câteva zile, iar studiile prospective au demonstrat că nu există nicio corelație între analgezia peridurală și durerea de spate pe termen lung. Prezența herniei de disc nu reprezintă o contraindicație pentru analgezia peridurală și nici nu poate fi o consecință a analgeziei epidurale.

Efecte asupra nou-născutului

În absența hipotensiunii materne (scăderii de tensiune), analgezia epidurală nu are nici un efect negativ asupra fătului. Opioizii administrați în spațiul peridural pătrund în circulația sanguină maternă și respectiv ajung și în circulația fetală. Luând în considerație utilizarea concentrațiilor mici de opioizi pentru analgezia epidurală, depresia respiratorie neonatală se dezvoltă foarte rar.

Efectele asupra alăptării

Efectele analgeziei epidurale asupra alăptării sunt controversate și dificil de studiat, dar luând în considerație că se utilizează opioizi în cantitate mică, efectele acestora asupra fătului sunt neglijabile.

 

Distribuie articolul: