Creatorul de modă Cătălin Botezatu susține că fiecare femeie trebuie să aibă în garderoba sa și câteva piese vestimentare din colecții masculine iar cămașa este acea piesă care te va scoate din orice situație critică, indiferent de natura evenimentului la care vei merge. Un lucru curios este că niciodată nu ne-am gândit de ce nasturii de la cămășile femeilor sunt cusuți invers decât la bărbați. Motivul nebănuit a fost explicat de istorici și specialiști din domeniul modei, potrivit portalului stiridilume.ro.

Pentru ochiul neantrenat, cămășile cu nasturi pentru bărbați și cele pentru femei pot părea aproape identice, însă un mic detaliu face diferența. Ce le deosebește, până la urmă?

Cămăși se purtau pe vremea bunicilor, a părinților și este la fel de actuală și acum. Cămașa cu nasturi este o piesă de rezistență ce nu ar trebui să ne lipsească din dulap, indiferent de vârstă și sex.

Cu toate că este purtată atât de femei cât și de bărbați, puțini au observat că un mic detaliu este diferit: nasturii. La cele pentru femei sunt puși pe partea stângă, la cele pentru bărbați, pe partea dreaptă.

Dar de ce nasturii de la cămășile femeilor sunt cusuți invers decât la bărbați? Motivul nu ține de estetică, ci ar fi unul istoric, a explicat Melanie M. Moore, cea care a creat marca de bluze Elizabeth & Clark.

Când nasturii au fost inventați în secolul al XIII-lea, aceștia erau, la fel ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi.

Femeile înstărite de atunci nu se îmbrăcau singure, ci erau îmbrăcate de către slujnici. Întrucât majoritatea oamenilor erau dreptaci, era mai simplu de cusut nasturii pe partea opusă pentru ca cei care îi îmbrăcau pe alții să se descurce mai repede”, a explicat Moore.

Răspunsul nu este atât de simplu când vorbim despre cele pentru bărbați. Aici există mai multe teorii ce încearcă să explice de ce nasturii cămășii sunt cusuți pe partea dreaptă.

Cred că este important să ne întrebăm despre ce perioadă de timp vorbim, deoarece butoanele cămășii și jachetei sunt un fenomen relativ nou.

Dar, ca regulă generală, multe elemente ale modei masculine pot fi urmărite până la armată”, a notat Chloe Chapin, istoric de modă și Universitatea Harvard, candidat la  PhD la studii americane.

Chapin susține că este foarte probabil ca teoria cu privire la „mâna dreaptă” a jucat un rol major, din moment ce „accesul la o armă…practic a depășit totul”, precizând că o armă de foc înfiptă într-o cămașă ar fi mai ușor de atins din partea dominantă.

Din nou, contextul istoric nu poate fi neglijat. O altă variantă propusă de istoricul de modă de la Harvard ar putea explica de ce regula a trecut testul timpului.

În anii 1880, era la modă ca îmbrăcămintea femeilor să arate mai tradițional masculin. Cu toate acestea, era ilegal în multe locuri să fii îmbrăcat ca un bărbat în public, așa că poate că a avea o diferență în nasturi a confirmat că purtai o rochie de femeie”, a mai spus Chloe Chapin.

Sursa: Știri din lume

Distribuie articolul: