Pe 20 noiembrie începe Campionat Mondial de Fotbal, în Qatar. Dar unul dintre cele mai mari evenimente sportive nu e imun controverselor. E un eveniment de bucurie pentru microbiști, însă, un eveniment de tristețe pentru apărătorii drepturilor omului. Ar trebuie stadionul să devină un loc unde drepturile omului să fie apărate sau accentul trebuie să fie doar pe joc?

De ce Qatar e o alegere controversată?

  • Toamna nu e ca vara…în Qatar. E pentru prima dată când Campionatul începe în noiembrie. Decizia a fost luată din cauza temperaturilor mari, care ajung la 45 de grade vara.
  • Apărătorii drepturilor omului acuză țara-gazdă că maltratează imigranții. Un studiu realizat de The Guardian menționează că 6500 de imigranți, care ajutau la construcția infrastructurii pentru turneul de fotbal, au murit, începând cu anul 2010.  Qatarul a răspuns acuzațiilor, argumentând că cifra se referă la numărul deceselor al imigranților care activau în diferite domenii, unii dintre ei trăind de mulți ani în Qatar, iar  cauzele fiind diverse, printre care și vârsta înaintată.  Qatar acuză Occidentul de rasism și condamnă campania de denigrare a națiunii.
  • Un stat homofobic. Qatar e primul stat arab care găzduiește Cupa Mondială. Drepturile comunității LGBTQ+ nu sunt respectate în statele arabe, aceștia fiind adesea condamnați la moarte. În Qatar, homosexualitatea este pedepsită cu închisoare pe 3 ani. Guvernul țării nu susține drepturile comunității LGBT și marșurile acestora sunt interzise. Oficialii au declarat că oricine e binevenit, însă trebuie să respecte normele culturale ale țării. Totuși, fanii homosexuali sunt reticenți și preferă să nu călătorească într-un stat homofob. Fanii acuzând FIFA de corupție, menționând că banii sunt mai importanți.

Amnesty International, conform The Athletic,   a numit evenimentul ,,Cupa Rușinii”,  menționând că Qatarului trebuiau să îi fie impuse reguli stricte privind protecția drepturilor omului și a drepturilor muncitorilor.

În concluzie, alegerea unui stat arab înseamnă o deschidere față de alte culturi, totuși, respectarea treburilor fundamentale trebuie să fie un principiu la care FIFA nu ar trebui să renunțe.