Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada vacanței de vară (iunie-august 2019), în Capitală vor fi mai puține instituții de educație timpurie funcționale. Începând cu data de 3 iunie, în 123 de grădinițe din totalul de 159 va fi suspendată, eșalonat, activitatea.

În același timp, pe perioada de sistare a activității unei instituții de educație timpurie din sector, a fost determinată o altă grădiniță din apropiere, pentru ca toți copiii ai căror părinți au solicitat frecventarea pe această perioadă, să fie instituționalizați. Părinții vor depune o cerere în acest sens la grădinița frecventată de copil, fără necesitatea motivării acesteia.

Măsura luată de autoritățile publice locale vine ca urmare reducerii numărului copiilor în grădinițe pe durata sezonului estival, insuficiența angajaților în blocurile alimentare ale instituțiilor, creșterea duratei programului de muncă al personalului (12 ore) din cauza concediilor anumitor angajați, organizarea lucrărilor de reparație pe timp de vară etc.

Totodată, e de menționat că programul de activitate al grădinițelor va fi stabilit astfel, încât să fie respectate drepturile legale ale copiilor, părinților și angajaților instituțiilor nominalizate. Anterior, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport (DGECTS) a desfășurat sondaje vizavi de frecventarea grădinițelor în perioada de vară, pentru a stabili graficul de lucru al grădinițelor din sectoarele capitalei.

Informația privind programul de activitate al grădinițelor va fi plasată pe site-ul DGECTS, precum și pe paginile web ale direcțiilor educație sectoriale.

În cazul unor modificări neplanificate, comunitatea de părinți va fi informată suplimentar prin intermediul paginilor web a DGECTS și DETS din sectoare.

Sursa: Agora.md