De iarnă ne despart zile numărate, iar unii abia așteaptă să-și planifice vacanța din lunile reci ale anului. Pentru că stațiunile de schi din România sunt una dintre opțiunile preferate de moldoveni, îți spunem cum vor activa acestea în contextul pandemiei provocate de virusul COVID-19.  

Telecabinele şi gondolele de la stațiunile de schi din România ar putea activa la capacitate redusă, cu geamurile deschise și dezinfectate periodic. Comisia de Turism Intern şi Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism a discutat, recent, cu reprezentanţii primăriilor staţiunilor montane despre un plan de măsuri de siguranţă sanitară a turiştilor în staţiunile de schi din România.

Preşedintele ANAT, Dumitru Luca, a declarat că lipsa unui set de măsuri de siguranţă pentru turiştii străini care intră în ţară, închiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat şansa poziţionării României ca destinaţie turistică sigură.

„Dorim să nu se mai întâmple acelaşi lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranţă, înseamnă atât sănătate fizică, cât şi mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunităţii”, a spus Luca.

Primăria Braşov a menţionat că analizează propunerile venite de la Asociaţia Transportatorilor pe Cablu şi urmează discuţii şi cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Braşov pentru stabilirea fluxurilor de turişti şi a normelor de siguranţă.

În condițiile în care aceste instalaţii funcţionează şi pe timpul verii, o mare parte dintre măsurile de siguranţă sunt implementate deja.

De asemenea, se analizează modalitatea de îmbunătăţire a acestor măsuri având în vedere că sezonul de schi presupune un număr mai mare de utilizatori ai instalaţiilor.

„Trebuie analizat sistemul de preluare a turiştilor. De exemplu, există o parcare de tip park-and-ride în Poiana Mică din care s-ar face transferul pe mijloace de transport în comun dar, în condiţiile actuale de distanţare socială, trebuie suplimentat numărul de mijloace de transport”, spun autoritățile.

Totuşi, în situaţia pandemiei, maşina proprie ar fi mijlocul de transport încurajat pentru turişti. Încă nu s-a stabilit o dată oficială de deschidere a sezonului însă staţiunile, alături de agenţii economici, se vor raporta la anii anteriori.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: