Află cum se manifestă gripa la copii și ce măsuri se impun!

 

Spre deosebire de răceala obișnuită, gripa se poate dezvolta într-o afecțiune mai gravă, pneumonie.

Simptomele gripei la copii sunt în mare parte aceleași ca la adulți. Ele includ debut brusc, febră, ameţeală, scăderea apetitului, dureri musculare sau corporale, slăbiciune, congestie pectorală, tuse, frisoane, durere de cap, durere de gât, secreții nazale, și mai rar, durere resimțită la amble urechi, diaree, greaţă, vărsături. La bebeluși şi copiii mici care nu vorbesc, este posibil să observi agitație și episode de plâns.

Este o răceală sau gripă?

Răceala și gripa sunt boli respiratorii, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Ambele tipuri de boli au multe simptome similare, așa că poate fi greu să le deosebești. Răceala are manifestări care apar adesea gradat, în timp ce simptomele gripei se instalează brusc.

În general, copilul va avea o stare de sănătate mai proastă dacă face gripă decât în situația în care răcește. Gripa include, de asemenea, simptome pe care răceala de obicei nu le prezintă, cum ar fi frisoane, amețeli și dureri musculare. Dacă bănuiești că micuțul tău poate avea gripă, contactează medicul pediatru.

Simptome care impun tratament de urgență

Semnalele de alarmă care arată că are nevoie imediată de asistență medicală urgentă, indiferent de vârsta copilului, includ: simptome de deshidratare și refuzul de a bea sau de a fi alăptat, o nuanță albastră în jurul buzelor sau al unghiilor de la mâini sau picioare ori o nuanță albăstruie a pielii, letargie, oboseală asociată cu dificultăți în a trezi copilul, respiraţie dificilă, o creștere a febrei după ce episodul febril inițial a dispărut, durerea de cap severă, iar la bebeluși, deshidratare cu agitație extremă și refuzul de a fi ținut sau atins.

Distribuie articolul: