Academicianul Bekhterev, care și-a dedicat viața studierii creierului uman, a remarcat faptul că doar 20% dintre oameni vor avea fericirea să moară păstrându-și rațiunea. Ceilalți 80%, la vârsta înaintată se vor transforma în niște bătrâni răi sau naivi și vor deveni o povară pe umerii copiilor adulți. Pentru a face parte din aceste 20%, este important să începeți deja acum.

De ce apare demența?

Odată cu trecerea anilor, practic toată lumea începe să fie leneșă. Lucrăm foarte mult în tinerețe pentru a ne relaxa la bătrânețe. Însă, cu cât ne relaxăm mai mult, cu atât mai rău ne facem nouă înșine. Nivelul solicitărilor se reduce la un set banal: “mâncare gustoasă – și mult somn”. Munca intelectuală se reduce la ghicirea cuvintelor încrucișate.

Crește nivelul solicitărilor și pretențiilor față de viață și față de ceilalți, ne apasă greutățile trecutului. Iritația, din cauza neînțelegerii unor lucruri se revarsă în respingerea realității. Memoria și capacitatea de gândire suferă. Treptat, omul se îndepărtează de lumea reală, creându-și propria lume, deseori crudă și ostilă, o lume de fantezie dureroasă.

Demența nu vine niciodată brusc.

Ea progresează de-a lungul anilor, câștigând tot mai multă putere asupra omului. Ceea ce este acum doar o condiție prealabilă, în viitor poate deveni un sol fertil pentru germenii demenței. Cel mai mult, sunt amenințați cei care și-au trăit viața fără să-și schimbe atitudinea.

Astfel de trăsături, precum ar fi: principialitatea excesivă, perseverența și conservatorismul, mai degrabă vor duce la demență la vârsta înaintată, decât flexibilitatea, abilitatea de a schimba rapid deciziile sau emoționalitatea.

Iată câteva semne indirecte care indică faptul că merită să faceți o actualizare a creierului.

1. Ați început să percepeți criticile dureros, în timp ce îi criticați adesea pe alții.

2. Nu doriți să învățați lucruri noi. Mai degrabă, veți fi de acord să reparați vechiul telefon, decât să înțelegeți instrucțiunile noului model.

3. Adesea spuneți: “Înainte era așa…”, adică, vă amintiți cu nostalgie trecutul.

4. Sunteți gata să vorbiți cu răbdare despre ceva, în ciuda plictiselii din ochii interlocutorului. Nu contează că el va adormi, principalul lucru: ceea ce spuneți este interesant doar pentru voi…

5. Vă concentrați greu atunci când începeți să citiți literatură științifică. Înțelegeți și memorați prost ceea ce citiți.

6. Ați început să vorbiți despre probleme pe care nu le cunoașteți bine. De exemplu, despre politică, economie, poezie sau patinaj. Și vi se pare sunteți cei mai buni în aceste domenii, că puteți începe chiar de mâine să conduceți statul sau să deveniți cei mai buni critici literari.

7. Sunteți siguri că alții trebuie să se adapteze după voi și nu invers.

8. Multe lucruri în viața voastră sunt însoțite de ritualuri. De exemplu, nu puteți bea cafeaua din altă ceașcă, decât cea preferată, fără să hrăniți mai întâi pisica și să răsfoiți ziarul de dimineață. Eliminarea cel puțin a unui element – v-ar strica ziua.

Cum faceți o actualizare a creierului?

  • la fiecare 2-3 ani începeți să învățați ceva;
  • înconjurați-vă de oameni tineri;
  • din când în când, rezolvați sarcini intelectuale;
  • învățați limbi străine, chiar dacă nu veți comunica în ele;
  • faceți sport;
  • cât mai des antrenați-vă memoria, amintindu-vă poezii pe care le știați pe de rost;
  • distrugeți obiceiurile și ritualurile. Cu cât următoarea zi se va deosebi de cea precedentă, cu atât mai mici sunt șansele să ajungeți la demență;
  • oferiți-le mai multă libertate altora și faceți singuri cât mai multe lucruri. Cu cât există mai multă spontaneitate, cu atât e mai mare creația. Cu cât există mai multă creație, cu atât mai mult vă veți păstra mintea și intelectul.

Sursa

Distribuie articolul: