Dacă ești o persoană care se lasă ușor copleșită emoțional, conflictul relațional poate fi dificil de gestionat. Când te superi pe partenerul tău, nu te descurci bine. Ești prea supărată pentru a gândi limpede. Așa că faci ceva greșit prea des și asta nu face decât să înrăutățească lucrurile. Problemele tale relaționale scapă de sub control, alături de emoțiile tale.

Dar nu trebuie să fie așa. Ca la orice problemă, răspunsul la această problemă este să o cunoaștem mai bine. Deși poate părea contraintuitiv, asta înseamnă că trebuie să te apropii de emoțiile tale, nu să te distanțezi de ele.

Așa cum explică Dr. Leslie Becker-Phelps în cartea „Bouncing Back from Rejection”, atunci când emoțiile tale sunt intense, ele pot fi atât de puternice încât îți depășesc gândirea. Atunci nu poți doar să oprești partea emoțională a creierului tău, așa cum ai face cu un întrerupător de lumină. Partea bună, „oamenii de știință chiar au găsit ceva care uneori poate funcționa ca un asemenea întrerupător. Identificarea și etichetarea emoțiilor îți poate energiza cortexul prefrontal, care este asociat cu scăderea activității în amigdală [partea a creierului care controlează emoțiile]. Mai simplu spus, atunci când îți etichetezi emoțiile, te simți adesea mai puțin reactiv emoțional. Important este că încă poți să-ți recunoști și să simți emoțiile, dar ele nu te copleșesc pe tine sau pe gândurile tale.”

Îți poți dezvolta capacitatea de a eticheta emoțiile exersând. Alege în mod conștient să fii atent la sentimentele tale și gândește-te la care ce sunt acestea. Dacă întâmpini dificultăți în a ști care sunt sentimentele tale (cum o fac mulți oameni), s-ar putea să vrei să citești o listă de emoții. Imprimă și păstrează lista în apropiere, astfel încât să o poți revizui în orice moment.

Învățând să-ți etichetezi emoțiile, dezvoltați o mai mare conștientizare a acestora. Atunci poți răspunde la această conștientizare ajutându-te pe tine și relația ta. S-ar putea să-ți oferi compasiune pentru luptele tale și ai putea, de asemenea, să lucrezi pentru a rezolva conflictele cu partenerul tău. Asigură-te că te ocupi atât de emoțiile pozitive, cât și de cele negative. În acest fel, poți fi sigur că vei echilibra încercarea de a rezolva problemele din relația ta cu aprecierea partenerului tău și bucurându-vă de timp împreună. De fapt, cercetările recente evidențiază importanța de a învăța să gestionezi toate emoțiile, nu doar pe cele negative, deoarece oamenii care se concentrează exclusiv pe emoțiile dureroase riscă atunci să se simtă mai negativ.

Pe măsură ce-ți identifici și etichetezi emoțiile, asigură-te că te conectați cu ele. Aceasta înseamnă să le experimentezi de fapt, mai degrabă decât să le numești. De exemplu, s-ar putea să plângi sau să simți o greutate în inimă, mai degrabă decât să remarci că ești trist, la fel cum ai putea comenta vremea. Numind, simțind și acceptând emoțiile tale – în loc să le negi, să lupți împotriva lor sau să te simți depășit de ele – vei fi pe cale de a le răspunde într-un mod mai sănătos.

Vei descoperi că poți răspunde cu compasiune de sine la durerea ta, la fel cum ai face dacă cineva pe care îl iubești ar fi suferit de dureri emoționale. Vei vorbi în mod natural cu tine însuți și te vei trata într-un mod mai grijuliu și mai susținător. Simțindu-te mai întemeiat emoțional, vei fi, de asemenea, mai capabil să răspunzi partenerului tău cu mai multă înțelegere. Rezultatul este că poți lucra cu partenerul tău pentru a continua să cultivi o conexiune mai strânsă, chiar dacă treci prin conflicte și situații dificile.

Autoare: Dr. Leslie Becker-Phelps

Distribuie articolul: