Cumperi tot mai multe haine online, dar când e vorba de articole vestimentare eziți să plasezi comanda pentru că ți-e frică să nu dai greș cu mărimile? Practic, fiecare persoană care face cumpărături online a greșit cel puțin o dată mărimea la hainele pe care le-a ales…

Află-ți parametrii

Și în industria vestimentară standardele diferă de la o țară la alta sau de la o cultură la alta, astfel că am ajuns să vedem pe eticheta hainelor vreo 4-5 indicatori de mărime, care însă, în loc să ne fie de ajutor, ne dau bătăi de cap în plus…

US, IT, UK, FR, EU, RU, etc. – care dintre ele indică mărimea exactă? Pentru că mărimea L chineză, de exemplu, diferă față de cea americană cu până la 5 cm la bust și tocmai 16 la coapse!

Înainte de a determina care este mărimea ta, trebuie să iei niște măsurători. Îmbracă o lenjerie subțire, adoptă o poziție dreaptă, nu strânge burta și nu încorda spatele în mod nefiresc. Cifrele trebuie să fie cât mai exacte pentru ca o haină să stea cât mai bine pe tine și tu să te simți confortabil în ea. Ia-ți un centimetru flexibil de croitorie, un pix și o foaie și notează-ți mărimile de fiecare dată când vrei să cumperi o haină nouă.

Așa se măsoară în mod corect

Înălțimea – o măsori din creștetul capului până la călcâi. Trebuie să fii desculți și cu tălpile unite.

Circumferința pieptului – se măsoară orizontal. Începe din față, trecând panglica peste punctul superior al sânilor, apoi înconjoară-te trecând pe subraț către spate. Centimetrul nu trebuie ținut apăsat sau prea larg.

Circumferința sub bust – se măsoară orizontal, sub piept.

Circumferința taliei – talia este cea mai îngustă parte a corpului. Măsurarea se efectuează deasupra buricului.

Circumferința șoldurilor – o măsori orizontal, peste punctul superior al feselor.

Lungimea cracului se referă la distanța dintre partea cea mai de sus a coapsei și linia de jos a gleznei. Atunci când alegi pantalonii, această măsurătoare este esențială. Înainte de a stabili lungimea potrivită pentru pantalonii pe care urmează să îi comanzi, gândește-te dacă îi vei purta cu tocuri sau nu.

Pentru a măsura lungimea mânecii, pune mâna în talie, îndoită la un unghi de 90 de grade. Măsoară, apoi, distanța de la gât la umăr, iar după aceea, de la umăr până la cot și până la încheietură.

Toate măsurile sunt indicate în centimetri

După ce îți notezi toate aceste cifre, vei putea alege cu ușurință mărimea articolelor vestimentare. De exemplu, dacă ai circumferința pieptului de aproximativ 87 cm, talia în jur de 66-68 cm, iar șoldurile au între 90 și 94 cm, atunci vei alege mărimea S (după standardele internaționale). Aceste cifre corespund respectiv și pentru mărimea 8 după UK, 4 US și 6 conform AUS sau 34 pentru Germania și Europa, etc.

Fii atentă la măsurători și alege mărimea potrivită.