Cititul e o armă ce poate schimba starea de spirit. Des se adresează această întrebare: ce îmi oferă lectura? Dar cred că răspunsul este clar, cititul te va diferenția de toate celelalte viețuitoare, prin gândire și judecată. Lectura constantă antrenează creierul, doar că din păcate puțini copii, chiar și adolescenți înțeleg asta.

Părinții se confruntă cu o adevărată problemă, lipsa dezvoltării personale a copiilor. Acum, ei nu mai au nevoie de o carte, tot timpul și-l ocupă cu tehnologii: telefon, calculator, jocuri și nu cărți. De aceea mai jos vei găsi câteva modalități prin care vei putea să-ți convingi copilul să citească:

Limitează-i accesul la ecrane

Creierul uman caută plăcere, iar cea mai scurtă cale sunt întotdeauna jocurile și desenele animate. Dar de la plictiseală el va descoperi și o altă plăcere: cititul.

Cititul nu trebuie să fie răsplată, dar nici pedeapsă


Cititul trebuie să fie o dorință pentru copil, nici de cum o favoare. Aceste metode, cum ar fi: „dacă citești, primești telefonul”, sunt niște metode eficiente pe un termen scurt. Nu construiesc motivație pentru citire, dar copii au nevoie anume de ea.

Fii tu exemplu

Copilul trebuie să vadă că ai o carte în mână, că ești motivată și interesată de lectură. Ce fel de copil va citi cu plăcere, dacă el va avea în mână o carte și tu un telefon?

Calculatorul și tableta, nu trebuie să fie doar despre jocuri

Aceste tehnologii pe care copilul tău le îndrăgește atât de mult, la fel pot fi o sursă de informare benefică. Tot ce trebuie să faci, e să-l înveți să se informeze, folosește tehnologiile împreună cu copilul tău pentru a afla ceva cel interesează pe el.

Fă astfel, ca cititul să fie interesant pentru el.


Alege o carte cu mai multe imagini, sau o carte despre un subiect care cu adevărat îl interesează. Pentru tine poate fi banal, dar pentru el din contra, foarte important.

Ia-l cu tine la librărie

Atunci când vei merge cu copilul tău la librărie, interesul lui va fi deja mare. Important e să-i dai libertate, să petreacă cât timp vrea el acolo, să analizeze fiecare detaliu, ca într-un final să-și aleagă ceva potrivit.

Citiți ambii pe rând și în voce

Acest lucru va fi curios și interesant pentru el, copilul poate interpreta acest proces ca un joc. Împărțiți-vă rolurile, cineva e autorul, cineva e un personaj.

Citiți cât mai mult!

Distribuie articolul: