Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este mai mult decât relația dintre locul de muncă și celelalte lucruri importante din viața ta. Viața personală poate include lucruri precum familia, sportul și viața socială, treburile casnice și angajamentele de voluntariat. Dacă simți că ai suficient timp pentru toate aceste lucruri, probabil că ai un echilibru bun între viața profesională și viața privată.

Echilibrul dintre viața profesională și viața personală se va schimba cel mai probabil pe măsură ce responsabilitățile tale zilnice se schimbă. Cu așteptări realiste și unele încercări și erori, poți obține un echilibru pe termen lung între muncă și viață.

Efectele echilibrului deficitar dintre muncă și viața personală

Dacă te trezești că lucrezi prea mult, acest lucru poate duce la o epuizare copleșitoare. S-ar putea să te simți distanțat emoțional de copiii tăi sau să crezi că ești un partener de viață sau un părinte sărac emoțional sau ineficient. Aceste sentimente pot avea un efect grav asupra sănătății tale mintale.

Când ești dezechilibrat, efectele asupra sănătății tale mintale pot include:

  • Toleranță limitată (furie mai puternică)
  • Oboseală
  • Sănătate precară
  • Niveluri mai ridicate de stres
  • Teroarea timpului pierdut, ce ar fi putut fi folosit cu familia și prietenii
  • Somn prost.

Modificări pe care le poți face

Majoritatea oamenilor se luptă să găsească un echilibru între muncă și familie la un moment dat în viața lor. Dacă observi probleme, încearcă acești pași.

La muncă. Munca poate fi foarte solicitantă. Fă un pas înapoi pentru a te gândi la modul în care îți petreci timpul și dacă obiectivele tale sunt gestionabile. Te vei simți mai fericit atunci când vei putea stabili priorități și vei duce lucrurile la bun sfârșit. Încerci să faci prea multe? Ai termene limită nerealiste? Aceste probleme iau timp.

  • Fă o listă de lucruri de făcut. Pentru a evita să petreci prea mult timp cu munca, fă o listă de lucruri de făcut în fiecare zi și verifică lucrurile pe măsură ce le termini. Acest lucru te va ajuta să eviți amânarea lucrurilor, astfel încât să poți termina o sarcină înainte de a începe următoarea. Simți că te îneci în sarcini? Încearcă să împărțești fiecare articol mare în altele mai mici. Ia pauze când ai nevoie de ele. Nu-ți fie frică să vorbești cu șeful tău sau să ceri ajutor.
  • Ascultă muzică. Pentru a te ajuta să rămâi calm și concentrat, ascultă tipul de muzică preferat. Muzica tinde să ne facă să ne simțim bine emoțional. Poate scădea și tensiunea arterială.
  • Vorbește cu șeful/a tău/a. Dacă încă te simți provocat de muncă, discută cu supervizorul tău. Încearcă să eviți să te plângi. Comunică cu mult calm și într-un mod clar. Asigură-te că înțelege cum te simți. Fii gata să împărtășești idei și soluții. Rămâi deschis la sfaturile lor.
  • Ia-ți timp liber. Când simți că ai nevoie, ia-ți puțin timp. Deși poate suna greșit, rezervarea timpului departe de muncă te poate face mai concentrat și mai productiv.

Acasă. Încearcă să setezi rutine cu ore fixe de pornire și oprire. Lucrezi de acasă? Îți poți face în continuare un obicei de a pune deoparte laptopul și a opri telefonul după ce ziua ta de lucru s-a încheiat. Asigură-te că familia ta se simte și ea apreciată.

  • Timp pentru mine. Asigură-te că ai „timp pentru tine” în timpul zilei, când te poți relaxa și relaxa. Dacă simți că nu te poți relaxa pentru că sunt atât de multe lucruri de făcut prin casă, cere ajutor. Împărțirea sarcinilor și a treburilor poate ajuta la eliberarea stresului.
  • Acceptă susținerea. Un sistem de sprijin al prietenilor și familiei este de mare ajutor. Cei dragi te pot ajuta să rezolvi problemele sau să te îndepărtezi de muncă, astfel încât să te poți bucura de viață și să fii prezent.
  • Stai activ/ă. Pentru a-ți crește sentimentul de bunăstare, fă-ți un obicei din a rămâne activ. Exercițiile fizice regulate pot reduce stresul, anxietatea și simptomele legate de depresie. De asemenea, îți întărește sistemul imunitar. Acest lucru poate reduce numărul de zile de boală pe care le iei în fiecare an.

Cum să separi mental munca de viață?

Pentru a comuta de la modul de lucru la modul de familie:

Relaxează-te după muncă, ascultând radioul sau un podcast sau citind o carte.
Încearcă să te antrenezi după muncă pentru a elibera stresul.
Încearcă să faceți un exercițiu de mindfulness în mașină înainte de a merge la serviciu și când te întorci acasă.
Stabilește o rutină cum ar fi să-ți schimbi hainele când ajungi acasă, să respiri adânc și să-ți aduci atenția înapoi în prezent.

Când să ceri ajutor?

Crearea unui echilibru între viața profesională și viața privată necesită efort și consecvență. Poate că nu este întotdeauna simplu și este ușor să te simți frustrat din când în când.

Dacă simți că viața îți scapă de sub control, ia în considerare să discuți cu un furnizor de servicii de sănătate mintală. Unele companii oferă programe de asistență pentru angajați, pentru a te conecta cu resurse utile.

Distribuie articolul: