Cu cât mai mult se adună anii, s-ar putea să observi că te trezești mai devreme sau pe tot parcursul nopții. S-ar putea să descoperi că te bucuri de mai puține ore de odihnă sau că adormi în timpul zilei.

Fii sigur, există lucruri pe care le poți face pentru a obține somnul de care ai nevoie păstrând un mod de viață activ și sănătos.

Cât somn este de ajuns?

Nu există o cantitate „corectă” de somn. Ceea ce consideri un somn bun poate fi complet diferit de ceea de ce are nevoie vecinul tău. Cu toate acestea, experții recomandă ca adulții să beneficieze de 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte.

Dacă te odihnești mai puțin decât atunci când erai mai tânăr, dar încă te simți bine și plin de energie, s-ar putea să ai nevoie pur și simplu de mai puțin somn decât înainte. Dar dacă te simți slăbit din cauza asta, iată câteva modalități de a te odihni mai bine.

Sfaturi pentru a dormi bine

Respectă o oră obișnuită de culcare. Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Corpul tău se va obișnui cu rutina.

Fă o baie caldă. Când ieși din cadă, scăderea temperaturii corpului te poate ajuta să te simți obosit. De asemenea, te poate ajuta să te relaxezi și să încetinești, astfel încât să fii mai pregătit să mergi la culcare.

Fă-ți timp să te calmezi înainte de a stinge luminile. Oprește dispozitivele electronice și televizorul cu o oră înainte de culcare. Poți citi o carte, poți asculta muzică – orice te ajută să te relaxezi.

Transformă dormitorul într-o o zonă de somn. Dacă ești treaz de 20 de minute, ridică-te. Întoarce-te în pat doar când te simți suficient de obosit. Antrenează-te să te gândești la pat ca la un loc numai pentru dormit.

Evită somnul de după-amiază. Dacă dormi în timpul zilei, este mai probabil să stai treaz noaptea.

Nu bea alcool aproape de ora de culcare. Chiar și cantitățile mici pot face mai dificil adormitul. Te poate face să te trezești în miezul nopții când efectele băuturii au dispărut.

Bea mai puține lichide noaptea. Vizitele la baie îți întrerup somnul.

Epuizează-te. Fă exerciții fizice la ore regulate în fiecare zi, dar nu în decurs de 3 ore înainte de culcare.

Bucură-te de soare. Fă efort să ieși afară în lumina soarelui în fiecare zi. Îți va informa corpul când este timpul să fii treaz și când nu este. Dar aplică protecție solară.

Dacă tot nu poți dormi, medicul tău te poate ajuta. El poate vedea dacă este posibil să ai o afecțiune care te face să rămâi treaz. De asemenea, poate verifica orice medicamente pe care le iei pentru a vedea dacă interferează cu somnul tău. Tot el te poate trimite și la un specialist în somn.

Ce poate cauza probleme de somn când te maturizezi?

Dacă îți dai seama ce te ține treaz noaptea, poți aborda problema și dormi mai bine.

Boli și condiții. Este posibil să ai o afecțiune medicală care îți afectează odihna. Afecțiuni precum artrita, apneea în somn și sindromul picioarelor neliniştite pot face din somn o provocare. Tratamentul pentru a-ți ameliora starea te poate ajuta

Medicamente. Unele te pot ține treaz noaptea. Asigură-te că medicul tău știe despre toate medicamentele pe care le iei. Ei vă pot sugera să ajustați când să o luați sau cât de mult luați. Ei ar putea chiar să vă schimbe medicamentele cu ceva care nu vă va afecta somnul.

Schimbări. Cu cât îmbătrânești, cu atât ai mai multe șanse să ai unele tranziții majore în viața ta. Lucruri precum boala, problemele financiare sau moartea unei persoane dragi provoacă stres, iar asta poate îngreuna somnul. Discută cu familia sau întâlnește-te cu un consilier pentru a găsi modalități de a-ți gestiona stresul.

Pensionarea. S-ar putea să ai mult mai mult timp nefuncțional și să fii mai puțin activ în timpul zilei. Acest lucru poate perturba programul somn-veghe. Așa că încearcă să-ți menții corpul și mintea în mișcare: poți face voluntariat, poți merge la sală, poți învăța o nouă abilitate, poți petrece timp cu prietenii și familia – ideea este să rămâi activ.

Distribuie articolul: