Ai un examen la școala auto, la universitate sau la locul de muncă? Te simți depășit și stresat? E ceva firesc. Însă, din cauza anxietății nu ne putem concentra. Așa că noi te îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să depășești anxietatea înainte de examen. Totuși, ține minte, nu există o formulă valabilă pentru toți. Creează-ți propria rutină, care te va ajuta să lupți contra anxietății.

Când anxietatea este și nu este utilă

Anxietatea poate fi utilă în anumite situații – de exemplu, dacă ești în pericol. E un mecanism natural de apărare.Dar nu este atât de util când amenințarea cu care ne confruntăm este cognitivă.

Gândurile implicate în anxietatea pentru examen includ, de obicei, gândirea negativă despre performanță (cunoscută și sub numele de îngrijorare) și/sau reacția fizică la gândul la examenul viitor: „Voi eșua”, „Renunț”, „Inima îmi sare. din pieptul meu și nu mă pot concentra.” Vedem examenul ca pe o amenințare, din acest motiv, nu ne putem concentra și învățatul devine mai dificil.

Cum depășim anxietatea

Relaxează-te

Nu învăța non-stop. Dacă ești obosit și stresat nu vei ține minte ceea ce citești. Fă pauze de relaxare. Poți încerca mindfulness și meditația. Eram sceptică, dar pe mine m-au ajutat înainte de o prezentare. Instalează-ți o aplicație de mindfulness și liniștește-ți mintea. De asemenea, privește un episod dintr-un serial de comedie sau clipuri amuzante. Când ne stresăm, corpul nostru răspunde. Și adesea, acest răspuns fiziologic crește stresul. De exemplu, ai putea crede că vei pica testul, ceea ce face ca inima să bată mai repede.  Când te simți așa, devii îngrijorat și mai stresat.

Există, de asemenea, diverse exerciții de relaxare pe care le puteți încerca înainte de a face un test, inclusiv: exerciții de respirație, yoga, meditația.

Dormi

E foarte important să fii odihnit atunci când susții examenul. Iar dacă, din cauza stresului nu poți adormi, consultă medicul. Bea un ceai de romaniță, fă o baie și convinge-te că totul va fi bine.

Experții recomandă să dormi între 7 și 9 ore de somn de calitate. Lipsa somnului intensifică starea de anxietate. Dacă dormi suficient, vei fi mai atent și te vei putea concentra.

Fii pregătit

Testul sau examenul îți va părea ușor dacă ai învățat. Înainte de examen, învață zi de zi. Creează un plan de studiu și planifică orele când vei învăța sau exersa. Dacă te simți pregătit, atunci anxietatea nu va deveni un obstacol.

Mănâncă alimentele potrivite

Când oferim creierului  nutrienți esențiali,  reducem șansa de a avea anxietate și ne putem aminti mai multe informații.

Mai multe studii sugerează că o dietă bogată în grăsimi saturate și zahăr intensifică starea de anxietate. Evitați grăsimile și zahărul cu cel puțin 3 zile înainte de test. Consumul de apă și  reducerea consumului de cofeină te pot ajuta, de asemenea, să gestionați și să preveniți anxietatea înainte de examen.

Spune „nu” gândurilor negative

În aceste momente, devii propriul tău dușman. Alungă gândurile negative. Încurajează-te. Vorbește cu tine însuți și formulează gânduri pozitive. Enumeră-ți calitățile și gândește-te la soluțiile pe care le ai. Astfel, vei avea încredere în propriile tale forțe.

Iată câteva exemple:

În loc de „Nu pot face asta”, spune „Pot face asta”.

În loc de „Nu sunt suficient de bun”, ai putea spune „Fac tot ce pot”.

În loc de „Voi eșua”, ia în considerare „Sunt pregătit”.